Καταγγελίες ΕΑΔΕ στην Ε.Ε Τραπεζών

Παραβιάσεις στο νομικό και εποπτικό πλαίσιο από την πλευρά των τραπεζών που πουλάνε ασφαλιστικά προϊόντα καθώς και άλλες πρακτικές που είναι εις βάρος των πολιτών καταγγέλλει η ΕΑΔΕ

Παραβιάσεις στο νομικό και εποπτικό πλαίσιο από την πλευρά των τραπεζών που πουλάνε ασφαλιστικά προϊόντα καθώς και άλλες πρακτικές που είναι εις βάρος των πολιτών  καταγγέλλει η ΕΑΔΕ. Τονίζει ότι όλα τα κανάλια διανομής ασφαλιστικών προϊόντων πρέπει να υφίστανται τον ίδιο έλεγχο και εποπτεία και ζητεί ενεργοποίηση κάθε αρμόδιου φορέα.

Οι επισημάνεις αυτές, μαζί με την δέσμευση ότι θα υποβληθούν επώνυμα περιστατικά αθέμιτων πρακτικών και άλλα αναλυτικά στοιχεία, περιέχονται σε υπόμνημα που η ΕΑΔΕ σε συμφωνία με τα μέλη της κατάθεσε στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι

«η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), ως ο αντιπροσωπευτικός θεσμικός φορέας των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες θέσπισης κανόνων για την υγιή και διάφανη λειτουργία του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Διακηρύσσει όμως την ακλόνητη πεποίθηση ότι όλα τα κανάλια Διαμεσολάβησης, επομένως και τα Τραπεζικά Ιδρύματα, εφόσον ασκούν Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση παράλληλα με το κύριο έργο τους, οφείλουν να τηρούν τους ίδιους κανόνες και να υφίστανται τον ίδιο έλεγχο και εποπτεία, όχι μόνο λόγω νομοθετικής και εποπτικής επιταγής, αλλά και ως απόδειξη στοιχειώδους σεβασμού στα κατοχυρωμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων και στα χρηστά και συναλλακτικά ήθη.

Δυστυχώς, τα Τραπεζικά Ιδρύματα επί σειρά ετών, καθημερινά, και κατ’ εξακολούθηση, ακώλυτα και ανεξέλεγκτα, καταστρατηγούν και παραβιάζουν ευθέως τόσο το νομικό και εποπτικό πλαίσιο, όσο και τις βασικές αρχές του υγιούς ανταγωνισμού.

Σε κρίσιμες στιγμές, τόσο για τους Δανειολήπτες Ιδιώτες όσο και για τους Επαγγελματίες που χρειάζονται χρηματοδότηση, μετέρχονται εκβιαστικών πρακτικών, που στερούν την δυνατότητα ανεύρεσης της καλύτερης για τους ασφαλισμένους λύσης (με την έννοια του φθηνότερου κόστους, ή της πληρέστερης κάλυψης), περιορίζουν την ελευθερία επιλογής του καταλληλότερου ασφαλιστή και εν τέλει αφήνουν τους ασφαλισμένους έκθετους και ανυπεράσπιστους κατά την ώρα της επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου. Δυστυχώς, ακόμη και η Εγκύκλιος που μετά από συντονισμένες και συνεχείς παρεμβάσεις μας εξεδόθη από την ΤτΕ, καταστρατηγείται συστηματικά.

Έχουμε πολλές φορές καταδικάσει, συνεπικουρούμενοι από τα αρμόδια Επιμελητήρια, τις συγκεκριμένες πρακτικές, οι οποίες δυσφημούν την ασφαλιστική βιομηχανία, και προσβάλλουν το θεσμό της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης.

Οι παραστάσεις μας και οι διαμαρτυρίες μας, τόσο στην αρμόδια Εποπτική Αρχή (Δ.Ε.Ι.Α.) όσο και σε άλλα πολιτειακά όργανα, δεν είχαν μέχρι σήμερα το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Με δεδομένη την ανεξέλεγκτη, δίχως φραγμούς και δίχως την άσκηση της δέουσας εποπτείας και ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές, αλματώδη αύξηση των περιστατικών καθημερινής καταστρατήγησης και κατάφορης παραβίασης εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων της νομοθεσίας και των αρχών καταθέτουμε το παρόν υπόμνημα και επιφυλασσόμεθα να σας αναλύσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας ως επίσης και να σας υποβάλλουμε πλήθος επωνύμων και συγκεκριμένων καταγγελιών».

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics