ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ: Διάλογος με φόντο τη μείωση των Συντάξεων

Με ορατό τον κίνδυνο της περικοπής συντάξεων του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, συνεχίζεται χωρίς όμως ευδιάκριτα σημεία σύγκλισης ο διάλογος της διοίκησης του Ταμείου με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τις εισφορές του 2016.

 Του Γιάννη Βερμισσώ.


Με ορατό τον κίνδυνο της περικοπής συντάξεων του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, συνεχίζεται χωρίς όμως ευδιάκριτα σημεία σύγκλισης ο διάλογος της διοίκησης του Ταμείου με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τις εισφορές του 2016. 

Κατά πληροφορίες, η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι πώς οι αντιθέσεις επί της καταβολής χρημάτων από τις εταιρείες στο Ταμείο δεν γεφυρώνονται. Οι εταιρείες δικαιολογημένα, από την πλευρά τους, εν μέσω σφιχτού οικονομικού κλίματος προσπαθούν να περικόψουν κόστη από παντού. Από την άλλη η διοίκηση του Ταμείου κρατεί τη «Δαμόκλειο Σπάθη» της περικοπής των μέχρι σήμερα καλοδιατηρημένων συντάξεων.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες κατά την οποία διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η «απόσταση» μεταξύ των δύο πλευρών.  Το μόνο σίγουρο είναι πώς η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει και ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Όσο δεν υπάρχει τακτική σύγκλισης με αμοιβαίες υποχωρήσεις τόσο οι συνθήκες οδηγούνται σε οριακό σημείο και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εσπευσμένα.  

Είναι σημαντικό ότι από την απόφαση που θα ληφθεί εξαρτάται η διατήρηση των συντάξεων που χορηγεί το Ταμείο στο σημερινό επίπεδο. Οποιαδήποτε μεταβολή στις εργοδοτικές εισφορές θα σηματοδοτήσει και νέα εποχή στις συντάξεις του Ταμείου. Ωστόσο εν μέσω γενικότερων εξελίξεων η προσαρμογή και του ΤΕΑ-ΕΠΑΠΑΕ σε νέες συνθήκες μοιάζει αναπόφευκτη παρά την αντοχή που έχει έως σήμερα επιδειχθεί. Να σημειωθεί ότι ήδη οι ασφαλιστικές θα πρέπει για το 2015 θα καταβάλλουν περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ποσό σημαντικό δεδομένου μάλιστα ότι έχουν μειωθεί και οι παραγωγές και η κερδοφορία τους. 

Το ποσό των 25 εκατ. ευρώ αφορά την καταβολή του 60% της εισφοράς επί της  παραγωγής που πλήρωναν οι εταιρείες μέχρι και το 2014 και τυπικά ετέθη σε ισχύ από χθες όπου πέρασε σε ΦΕΚ. Σε αυτό περιλαμβάνεται η αλλαγή του καταστατικού του Ταμείου   και εφαρμόζεται νέος μειωτικός συντελεστής 40% επί των εργοδοτικών εισφορών. 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics