Ζήτω (διεθνώς… viva) η ασφαλιστική μας αγορά!

Το θέμα των δώρων προς τους υποψήφιους πελάτες, ως κίνητρο για να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους, το έχουμε δει επανειλημμένα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε δει ασφαλιστικά πρακτορεία να προσφέρουν δωρεάν… αλλαγή λαδιών, έχουμε δει ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν …εκτυπωτές, έχουμε δει και πολλά άλλα.

Όλα αυτά έχουν καταγγελθεί (και από όσο γνωρίζουμε επωνύμως) από συλλόγους των Διαμεσολαβούντων Προσώπων προς την Εποπτική Αρχή, αλλά δεν υπήρξε αντίδραση. Δεν ξέρουμε αν τα υιοθετεί, αλλά τουλάχιστον δεν εξέδωσε οποιαδήποτε οδηγία, εγκύκλιο ή διευκρίνιση «περί δώρων», όπως πρόσφατα έκανε με την υπ΄αριθμ. 462/14-5-2013 Εγκύκλιό της «περί ασφαλίσεων από Πιστωτικά Ιδρύματα». Και τα «δώρα» δεν εμπίπτουν σε μη εφαρμογή των νόμων περί ασφαλιστικής διαμεσολάβησης ή όχι; 

Σήμερα, προσφέρεται η καλύτερη ευκαιρία στην Εποπτική Αρχή να ξεκαθαρίσει μια και καλή το τοπίο. 

Όλοι έχουμε ακούσει την διαφήμιση ότι στο φύλλο μιας κυριακάτικης εφημερίδας, μαζί με τα υπόλοιπα εκπτωτικά κουπόνια που προσφέρει, θα υπάρχει και κουπόνι «έκπτωσης 30 ευρώ» για όποιον θελήσει να ασφαλίσει το αυτοκίνητό του. Φυσικά λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε για τις προϋποθέσεις, αλλά σαφέστατα είναι «έκπτωση», ακόμα και αν δεν αφορά τους πάντες.

Το ποιος θα παρέχει τελικά την έκπτωση στον καταναλωτή, το πρακτορείο ή η ασφαλιστική εταιρεία που έχει συμφωνήσει κάτι τέτοιο, είναι απλώς ένα τερτίπι για το κουκούλωμα της (κατά την άποψή μας βέβαια) καταστρατήγησης των νόμων. Αν πάλι η ασφαλιστική εταιρεία δεν έχει συμφωνήσει κάτι τέτοιο, τότε αυτή θα πρέπει να στραφεί κατά του πρακτορείου για πολλούς λόγους.

Ζητήσαμε την άποψη εκπροσώπων των Διαμεσολαβητών, αλλά και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μας ενημέρωσαν ότι ετοιμάζονται να στραφούν, τόσο κατά του συγκεκριμένου πρακτορείου, όσο και κατά της (ή των) ασφαλιστικών εταιρειών που συμμετέχουν στην «παροχή» αυτή.

Μήπως με μια σημερινή (ή το αργότερο αυριανή, πριν την κυκλοφορία του κυριακάτικου φύλου) ανακοίνωση της η Εποπτική Αρχή ξεκαθάριζε το θέμα; Όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει, ο ρόλος της Εποπτικής Αρχής πρέπει να είναι κυρίως προληπτικός και στην ανάγκη και μόνον κατασταλτικός.

Αναμένουμε.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics