Επανεκκίνηση στη συνεργασία ασφαλιστικής αγοράς-κρατικών κλινικών

Τη δεύτερη ευκαιρία συνεργασίας αναζητούν, για την ακρίβεια πρόκειται να αναζητήσουν, οι ασφαλιστικές εταιρείες και το υπουργείο Υγείας στο «πεδίο» των δημοσίων νοσοκομείων.

Το επείγον της συγκυρίας για την αναδιάρθρωση του ελλειμματικού τομέα υγείας, αλλά και οι αναζητήσεις της αγοράς που συνδυάζονται με μία νέα εν εξελίξει εμπορική πολιτική, ενδεχομένως να δημιουργήσουν αυτή τη φορά ένα πιο ενθαρρυντικό πλαίσιο για την ευόδωση του εγχειρήματος.

Η πρώτη ιδέα αυτής της συνεργασίας είχε «πέσει» πριν μια δεκαετία περίπου, για να περάσει από χίλια κύματα και να φτάσουμε στην περίοδο του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είχε πάρει τα εύσημα από την τρόικα για τα επιτεύγματα του στο Υπουργείο και επειγόταν να βάλει μπροστά και το «deal» με την ασφαλιστική αγορά. Μάλιστα, προσδοκούσε από το πρώτο έτος η σύμβαση αυτή να αποφέρει στο κράτος έσοδα 20 εκατ. ευρώ και συνολικά 150 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.

Η εξέλιξη, όμως, δεν δικαίωσε ούτε στο ελάχιστο αυτές τις προσδοκίες. Πολύ νωρίς αποδείχτηκε ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα. Επισημάνθηκαν προβλήματα που αφορούσαν στις υποδομές, στους εργαζόμενους, στα συστήματα διαχείρισης και λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς και στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων. Από την άλλη πλευρά, ούτε το μάρκετινγκ των ασφαλιστικών εταιρειών «δούλεψε» ώστε να στρέψουν τους ασφαλιζόμενους και προς τις δημόσιες κλινικές. Με δυο λόγια, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και η συνεργασία έμοιαζε να καταλήγει σε αδιέξοδο.

Τώρα όμως, φαίνεται ότι και τα δύο μέρη ενδιαφέρονται να την αναζωπυρώσουν, θεωρείται δε ότι το διάστημα που μεσολάβησε ήταν αρκετό προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινή βάση δεδομένων ως προς τα στοιχεία τιμολόγησης όλων των κρατικών νοσοκομείων που μπορούν να μετάσχουν στη σύμβαση, αλλά και την «ταυτοποίηση» των «ειδικών θέσεων» των κρατικών νοσοκομείων και το πώς αυτές μπορούν να διανέμονται στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Απ’ την άλλη πλευρά, ειδική βαρύτητα έχει και η συγκυρία που πιέζει για αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας. Και κυρίως για αυτό το λόγο, δεν θα ήταν υπερβολικό να αναμένει κανείς εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι…

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics