Γιατί τόση ολιγωρία από την ΤτΕ;

«Ασύλληπτη» παραμένει η ασφαλιστική εταιρεία-φάντασμα που έχει απλώσει τα πλοκάμια της τους τελευταίους μήνες στην Κρήτη, αποσπώντας πάνω από 2500 συμβόλαια.

Εντύπωση προκαλεί ότι παρά τις καταγγελίες καταναλωτών και πρακτόρων, η εταιρεία συνεχίζει τη δραστηριότητά της σαν να μην τρέχει τίποτε, ενώ η εποπτική αρχή αρκείται απλώς να δηλώνει άγνοια.
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που εταιρείες δραστηριοποιούμενες στο «ημιδιαφανές» καθεστώς της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, απασχολούν τη δημοσιότητα. Είναι όμως ανησυχητικό να την απασχολούν λόγω επανειλημμένης ολιγωρίας της εποπτικής αρχής.

Ιδού ένα «περιστατικό» που συνέβη πρόσφατα με πρωταγωνιστή την GENERAL COMMODITIES TRADE LTD ( G.C.T. ).

Πρόκειται για εταιρεία μεσιτών ασφαλίσεων, με έδρα την Αθήνα και σύμβαση συνεργασίας με την αλλοδαπή εταιρεία, με έδρα την Βουλγαρία, LEVINS. Η LEVINS είναι από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στη γειτονική μας χώρα, ιδρύθηκε το 1996 και από το 2006 έχει και την άδεια αντασφάλισης.

Ως γνωστόν, μία ασφαλιστική εταιρεία που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου έχει το δικαίωμα να δραστηριοποιείται σε άλλη χώρα της Ε.Ε. η του Ε.Ο.Χ. , με ελεύθερη παροχή υπηρεσιών (Ε.Π.Υ.), κάνοντας απλά κοινοποίηση μέσω της εποπτικής αρχής της χώρας της, στην εποπτική αρχή της χώρας που θέλει να δραστηριοποιηθεί με το καθεστώς της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και να συνεργάζεται με κάποιον ή κάποιους μεσίτες ασφαλίσεων, επιτρέποντας τους να εκδίδουν πιστοποιητικά ασφάλισης (COVER NOTES) για λογαριασμό της.

Η LEVINS είχε κοινοποιήσει με την παραπάνω διαδικασία στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) την πρόθεσή της για την έναρξη εργασιών στη χώρα μας.
Η ΔΕΙΑ, ως όφειλε, είχε αναρτήσει στο site της ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ την εν λόγω εταιρεία, ως λειτουργούσα, στη χώρα μας, άρα ότι μπορούσε μέσω κάποιου αντιπροσώπου της, να παρέχει ασφαλίσεις.
Η αναφορά, όμως, του ονόματος της LEVINS στις λειτουργούσες εταιρείες στο site της ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ “κατέβηκε” στις 09/04/2013.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, προηγήθηκε παρέμβαση δικηγόρου.

Τα ερωτήματα είναι προφανή:

α. η επιστολή του δικηγόρου είχε αποσταλεί στις 11/02/2013 και η απόσυρση του ονόματος της εταιρείας έγινε στις 09/04/2013, δύο μήνες μετά !!! (αυτό γιατί έγινε έτσι, δεν απάντησε κανείς !!!)

β. Αφού στη ΔΕΙΑ είχε κοινοποιηθεί, όπως είχε κοινοποιηθεί, η πρόθεση της LEVINS ότι σταματούσε τις εργασίες στην Ελλάδα ή ότι δεν είχε καμία πρόθεση να κάνει εργασίες στη χώρα μας, γιατί αυτή δεν εξέδωσε κάποια σχετική ανακοίνωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να προφυλάξει τους καταναλωτές αλλά και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, αφού γνώριζε ότι κάποια μεσιτική εταιρεία και συγκεκριμένα η G.C.T., εξέδιδε για λογαριασμό της LEVINS πιστοποιητικά ασφάλισης αυτοκινήτων;

Χ. Νεγκόζης

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics