Οι προβληματικές εταιρείες και οι ευθύνες της εποπτείας

Η Διεθνής Ένωση είναι η δεύτερη εταιρεία που βάζει «λουκέτο» μέσα στο 2013, και όσο κι αν ο «λογαριασμός» που απομένει από τον όχι και τόσο ξαφνικό θάνατο της εταιρείας είναι μικρός, οι απορίες και ο προβληματισμός περισσεύουν.

Καταρχάς, να υπενθυμίσουμε πως πριν μερικούς μήνες είχαμε το εντελώς απροσδόκητο- κυρίως για τον τρόπο που επεβλήθη-«λουκέτο» στην εταιρεία Evima, ενώ όλο αυτό το διάστημα δεν εγκατέλειψαν την αγορά τα σενάρια που φέρουν με πολύ σοβαρά προβλήματα τουλάχιστον 2 ακόμη εταιρείες, οι οποίες λέγεται ότι έχουν δεχτεί ήδη «προειδοποιητική κάρτα» από τον επόπτη και οι οποίες περιλαμβάνονταν στη γνωστή λίστα των εκκρεμοτήτων που είχε αφήσει η πάλαι ποτέ ΕΠΕΙΑ στην Τ.τ.Ε. (αλλά για αυτό μπορούμε να μιλήσουμε άλλη φορά…)

Κανείς δεν αποκλείει ότι 1-2 λουκέτα ακόμη είναι πολύ πιθανόν να «σκάσουν» μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Η συγκυρία δεν το αποτρέπει-κάθε άλλο. Πολλές εταιρείες πληρώνουν σήμερα πέρα από την οικονομική κρίση και την πολιτική υποτιμολογημένων ασφαλίστρων στον κλάδο αυτοκινήτου. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι τα περισσότερα «λουκέτα» στην αγορά αφορούν εταιρείες, οι οποίες είχαν αξιοσημείωτο μερίδιο κυρίως στην κάλυψη αστικής ευθύνης αυτοκινήτου.

Από την άλλη πλευρά, και η εποπτεία, με τον τρόπο που μέχρι τώρα χειρίζεται τα προβλήματα των πασχουσών εταιρειών, καθιστά εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο το επόμενο ή το μεθεπόμενο λουκέτο.

Το ερώτημα που τίθεται προς όλους τους εμπλεκόμενους (ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, εποπτική αρχή, Ένωση Ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιρειών), αναφέρεται στο πώς είναι δυνατόν να έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια τόσο πολλές ασφαλιστικές εταιρείες και το «σύστημα» να μην μπορεί να προλάβει τέτοιες ανεπιθύμητες καταστάσεις;

Εξάλλου, επανειλημμένως έχουν αναρωτηθεί φορείς της αγοράς, γιατί η εποπτεία δεν ενεργοποιεί το θεσμό του επιτρόπου. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΟΑΣΕ για τη Διεθνή Ένωση σημείωνε: «το ισχύον νομικό πλαίσιο επέτρεπε την τοποθέτηση Επιτρόπου ο οποίος, αν λειτουργούσε εδώ και μήνες ως επόπτης εντός της εταιρίας, θα μπορούσε να βοηθήσει στην διαφύλαξη των αποθεματικών της και κατά συνέπεια των καταναλωτών και των εργαζομένων και δικτύων. Έτσι δεν θα φτάναμε στο σημερινό αδιέξοδο…»

Αλήθεια, γιατί δεν κάνει η εποπτεία μια νέα αρχή; Σ’ αυτές τις δυο «υποψήφιες για λουκέτο» εταιρείες-μακάρι να μην είναι περισσότερες- γιατί δεν βάζει ΤΩΡΑ επίτροπο; Γιατί πρέπει να φτάσει πάλι η ύστατη στιγμή για εργαζόμενους-ασφαλισμένους και αγορά;

Χρ. Νεγκόζης

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics