Ένας πόλεμος χωρίς νικητή

Αμείωτος συνεχίζεται ο πόλεμος του χαμηλού ασφαλίστρου για την αστική ευθύνη αυτοκινήτων. Η πίτα έχει σαφώς μικρύνει και οι ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν το όπλο τής όλο και χαμηλότερης τιμής, για να καταφέρουν να προσελκύσουν πελάτες και να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους, αλλά και να εξασφαλίσουν πολύτιμες ενέσεις ρευστότητας. Οι καταναλωτές κατακλύζονται από δελεαστικές διαφημίσεις μεγάλων εταιρειών – ελληνικών και πολυεθνικών, όπου κυριαρχούν οι εκπτώσεις, οι προσφορές και ξανά οι εκπτώσεις, με τις τιμές να κατεβαίνουν συνεχώς και να κυμαίνονται πλέον γύρω στα 100 ευρώ ανά εξάμηνο. Σε αυτές βεβαίως προστίθενται και οι ΕΠΥ, οι οποίες καθώς απολαμβάνουν σαφώς «ελαφρύτερο» καθεστώς λειτουργίας, έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν εξαιρετικά χαμηλό ασφάλιστρο στον καταναλωτή.

Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα οι προμήθειες των διαμεσολαβούντων να μειώνονται επίσης, τη στιγμή που ούτως ή άλλως καλούνται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς βλέπουν το πελατολόγιό τους να συρρικνώνεται λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού από τις ιντερνετικές εταιρείες, αλλά και της μείωσης του στόλου των εν κυκλοφορία αυτοκινήτων λόγω της κρίσης. Σε αυτά βέβαια θα πρέπει να προσθέσουμε και τον τεράστιο όγκο της γραφειοκρατικής δουλειάς που έχει προστεθεί στην καθημερινότητα των διαμεσολαβούντων, λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώνουν οι πράξεις 30 & 31. Ουσιαστικά καλούνται να αντιμετωπίζουν σημαντικά μεγαλύτερο όγκο δουλειάς με χαμηλότερες αμοιβές, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στην εξόντωσή τους!

Απλά να υπενθυμίσουμε πως ο πόλεμος των τιμών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Πριν λίγα μόλις χρόνια,  οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν επιδοθεί και πάλι σε ανηλεή κόντρα μείωσης των ασφαλίστρων του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα κάποιες απ’ αυτές να οδηγηθούν στο κλείσιμο, αφήνοντας πίσω τους πολλούς άνεργους, πολλούς εκτεθειμένους ασφαλισμένους, πολλά εκατομμύρια «φέσι» στο Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου, αλλά και – το κυριότερο – βάλλοντας για μία ακόμη φορά την αξιοπιστία της αγοράς μας.

Π.Μ.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics