Ορατή η λύση για το καυτό πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων

 

Άμεσα ξεκινάει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών η διασταύρωση στοιχείων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.

Η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δείχνει έτοιμη πλέον να διαχειριστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει από το Υπουργείο Μεταφορών (λίστα κυκλοφορούντων οχημάτων) αλλά και από την  Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (λίστα με ασφαλισμένα οχήματα) και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο Οικονομικών (λίστα φορολογούμενων που έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας), να προχωρήσει στον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων και στην αποστολή των προστίμων στους κατόχους τους.

Σημειώνουμε ότι οι κυρώσεις (τόσο διοικητικές όσο και ποινικές) περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αφαίρεση των πινακίδων, του διπλώματος και της άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες, αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια σε περίπτωση υποτροπής. Επιπλέον επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα, αλλά και φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Θυμίζουμε πως εδώ και έναν περίπου χρόνο έχουν ενταθεί οι έλεγχοι της Τροχαίας για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, αλλά καθυστερούσε η αποστολή των ειδοποιήσεων προς τους ανασφάλιστους, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασταύρωσης στοιχείων από το Υπουργείο.

Η είδηση πως η διαδικασία βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο, σε συνδυασμό με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπουν κατάργηση του αυτοκόλλητου σήματος ασφάλισης και καθιέρωση της προείσπραξης των ασφαλίστρων προκειμένου να ισχύει η ασφάλιση του αυτοκινήτου, δημιουργούν αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε 730.000 περίπου, αποτελώντας τη μεγάλη πληγή της ασφαλιστικής μας αγοράς.

Π.Μ.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics