Σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Νέες μειώσεις στις συντάξεις αναμένονται, μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην έκθεση τονίζεται πως οι δαπάνες στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης είναι οι υψηλότερες στην Ε.Ε., απαιτώντας μεγάλη κρατική επιχορήγηση, οπότε οι περικοπές κρίνονται αναγκαίες. Ειδικότερα η έκθεση του ΔΝΤ «φωτογραφίζει» τον ΟΑΕΕ ως το ταμείο που θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε περικοπές, καθώς είναι εκείνο με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις στην ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών.

Γενικότερα η Κυβέρνηση καλείται να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων, οι οποίες περιλαμβάνουν μείωση των εργοδοτικών εισφορών αρχικά κατά 2,9%, εφαρμογή της αποκλειστικής αυτοχρηματοδότησης των επικουρικών ταμείων κ.ά. Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2014.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται επιτακτική πλέον η καθιέρωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών. Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η τροπολογία του ν. 3867/10, η οποία συμπεριελήφθη στο άρθρο 170 του νόμου 4261/14 «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του ν. 3601/2007και άλλες διατάξεις». Mε την τροπολογία αυτή ο έλεγχος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης περνάει ουσιαστικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού της δίνεται πλέον η αρμοδιότητα να εκδίδει κανονιστικές πράξεις σχετικές με τη λειτουργία των Ταμείων αυτών, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

«Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3867/2010 προστίθεται νέο εδάφιο με το εξής περιεχόμενο:

Η Τράπεζα της Ελλάδος δύναται να ακολουθεί, με την έκδοση σχετικών κανονιστικών της πράξεων, τις κατευθυντήριες γραμμές, συστάσεις και τα πρότυπα που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων στο πλαίσιο εφαρμογής της παρ. 1α του άρθρου 8 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L331, 15.12.2010.»

Εξάλλου στον ίδιο νόμο 4261/14, στο άρθρο 180, διαμορφώνεται το κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

–          Η εποπτεία και ο έλεγχος των επενδύσεων των ταμείων αυτών περνάει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

–          Καθορίζεται αναλυτικά το πώς θα πρέπει να κατανέμεται το ενεργητικό των ταμείων.

–          Ορίζεται η υποχρέωση των ΤΕΑ να τηρούν Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Κανονισμό Επενδύσεων.

–          Αναφέρεται ότι τα αλληλοβοηθητικά ταμεία (Ν.Π.Ι.Δ.) μπορούν να επιλέξουν εάν θα εφαρμόζουν το διανεμητικό ή το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Εάν επιλέξουν το κεφαλαιοποιητικό, ισχύουν και γι’ αυτά τα όσα ορίζονται περί των επενδύσεων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης στα άρθρα 7 και 8 του ν. 3029/2002.  

Είναι προφανές ότι με τις διατάξεις αυτές δημιουργείται η βάση για τη λειτουργία των ΤΕΑ και  είναι πιστεύουμε ζήτημα χρόνου να δοθεί το πράσινο φως για να μπορούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να ιδρύουν και να διαχειρίζονται Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Η ανάληψη ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων από την Τράπεζα της Ελλάδος στο κομμάτι των Επαγγελματικών Συντάξεων αναμφίβολα συμβάλλει θετικά στη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου.

Όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου, οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν την τεχνογνωσία, τα απαιτούμενα κεφάλαια, την εποπτεία, το θεσμικό πλαίσιο και κυρίως την αξιοπιστία για να παίξουν σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στη διαμόρφωση του δεύτερου πυλώνα στο χώρο των συντάξεων.

 

Π.Μ.

 

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του άρθρου 180 του ν. 4261/14 πατήστε εδώ

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics