Η μάχη των καναλιών στον κλάδο Ζωής

Η Επιτροπή Ζωής, Συντάξεων και Υγείας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με την παραγωγή του Κλάδου Ζωής κατά το 2013 ανά κλάδο και για πρώτη φορά και ανά κανάλι διανομής.

Στην έρευνα συμμετείχαν 18 από τις 22 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, οι οποίες εκπροσωπούν το 98,1% επί των ασφαλίστρων των εταιρειών-μελών της ΕΑΕΕ.

Το 2013 ο Κλάδος Ζωής εμφανίζει συνολικά μείωση κατά 14,1% έναντι του 2012.

 Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στον Κλάδο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνεται το μέρος της παραγωγής που καταχωρείται στις Γενικές Ασφαλίσεις, συνεπώς δεν υπάρχει άμεση συγκρισιμότητα με την αντίστοιχη αναφορά στη συνολική παραγωγή του Κλάδου Υγείας.

Σε σύγκριση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2012:

• Ο Κλάδος Ζωής Ι εμφανίζει ανοδική τάση σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,8%.

• Ο Κλάδος Επενδυτικών ΙΙΙ εμφανίζει πτωτική τάση, σημειώνοντας μείωση κατά -4,0%.

• Ο Κλάδος Υγείας εμφανίζει ανοδική τάση, με αύξηση παραγωγής 1,8%.

• Ο Κλάδος Ομαδικών Συνταξιοδοτικών VII εμφανίζει πτωτική τάση, με μείωση παραγωγής -2,6%.

 

Στη συνολική παραγωγή του Κλάδου Ζωής τα Ατομικά Συμβόλαια Ζωής αντιπροσωπεύουν το 56%, τα Ομαδικά Συμβόλαια Ζωής το 16%, τα Επενδυτικά το 15%, τα Ομαδικά Συνταξιοδοτικά το 8% και τα προγράμματα Υγείας το 5%.

Όσον αφορά στην ανάλυση της παραγωγής ασφαλίστρων ανά κανάλι διανομής, το 46% της παραγωγής προέρχεται από το δίκτυο agency (tied agency), 29% από το bancassurance, 15% από πράκτορες και μεσίτες και το 10% από τις απευθείας πωλήσεις (direct sales).

 

 Ατομικά Συμβόλαια Ζωής

 Στα Ατομικά Συμβόλαια Ζωής, οι νέες εργασίες αντιπροσωπεύουν το 24% της συνολικής παραγωγής. Τα ποσοστά συμμετοχής των καναλιών διανομής στις νέες εργασίες του κλάδου είναι 58% για το bancassurance, 31% για το tied agency, 10% για πράκτορες και μεσίτες και 1% για τις απευθείας πωλήσεις. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως για το 2013 κυριαρχεί το bancassurance στις νέες εργασίες με 58%, ενώ τις προηγούμενες χρονιές κυριαρχούσε το tied agancy με 64%. Μένει να δούμε και τα αντίστοιχα στοιχεία του 2014 για να διαπιστώσουμε κατά πόσον η αυξητική τάση του bancassurance είναι περιστασιακή ή σταθερή.

 

 Ομαδικά Συμβόλαια Ζωής

 Όσον αφορά στην κατανομή της παραγωγής ανά κανάλι διανομής στα Ομαδικά Συμβόλαια, και πάλι το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στο bancassurance (39%), ενώ ακολουθούν οι απευθείας πωλήσεις με 25%, οι μεσίτες και πράκτορες με 25% και το tied agency με 11%.

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει πως το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλίστρων του κλάδου προέρχεται από το Ιατροφαρμακευτικό/Ιατρικό σκέλος των συμπληρωματικών καλύψεων.

 

Επενδυτικά συμβόλαια

 Στον κλάδο των συμβολαίων Ζωής που συνδέονται με επενδύσεις, το 84% του συνόλου αφορά σε συμβόλαια εφάπαξ καταβολής, ενώ το 16% σε συμβόλαια περιοδικών καταβολών. Από αυτά, όσον αφορά στα συμβόλαια περιοδικών καταβολών, κυρίαρχο είναι το tied agency με ποσοστό 84% και ακολουθούν οι πράκτορες και μεσίτες με 14% και το bancassurance με 1%. Αντίθετα στα συμβόλαια εφάπαξ καταβολής, το 74% προέρχεται από το bancassurance και το 26% από το tied agency.

  

Αποζημιώσεις

 Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων το 2013 ανήλθε σε €1.430 δισ. σύμφωνα με τα δηλωθέντα στοιχεία (μειούμενα από την αντασφαλιστική συμμετοχή).

Το 2012, σύμφωνα με τους εταιρικούς ισολογισμούς, οι αποζημιώσεις ανήλθαν σε €2.116 . Το αντίστοιχο ποσό από τους ισολογισμούς για το 2013 υπολογίζεται στο €1.751, έχουμε δηλαδή μία πτώση της τάξης του –17,2%.

Η κατανομή των αποζημιώσεων ανά κλάδο είναι 50% στα Ατομικά Συμβόλαια Ζωής, 22% στα Επενδυτικά, 14% στα Ομαδικά Συνταξιοδοτικά, 12% στα Ομαδικά Ζωής και 2% στα Συμβόλαια Υγείας.

Κύρια αιτία για την πλειοψηφία των αποζημιώσεων (51%) αποτελούν οι εξαγορές συμβολαίων, ενώ έπεται η πληρωμή λόγω επέλευσης κινδύνου με 30% και η πληρωμή λόγω λήξης με 19%.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics