Στοιχεία για το Bancassurance στην ΤτΕ

Στη συγκέντρωση στοιχείων για τις αθέμιτες πρακτικές που παρατηρούνται στο  Bancassurance έχουν επιδοθεί ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες. Κατά τις πληροφορίες στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναλάβει ο κλάδος απέναντι στην τράπεζα της Ελλάδος, αυτοβούλως πολλές περιπτώσεις επαγγελματιών σε συνεργασία με τους πελάτες τους αντλούν πληροφόρηση, λαμβάνουν μαρτυρίες και στοιχεία τα οποία εν συνεχεία τα προωθούν στους συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης του κλάδου.

Ήδη κατά τις πληροφορίες δεκάδες περιπτώσεις έχουν ήδη συγκεντρωθεί  και  συνεχίζεται η διαδικασία ώστε σύντομα να υπάρξει νέα προσέγγιση της διαμεσολάβησης στην Τράπεζας της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η παρέμβαση της δικαιοσύνης σε κάποιες περιπτώσεις όπου κατά τις πληροφορίες θεωρούνται ακραίες και ακόμα εξετάζονται σε βάθος από τους διαμεσολαβητές που ενδελεχώς ασχολούνται με το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης του Bancassurance.

Στόχος είναι να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση και να πέσει φώς στην κατάσταση και τα όσα την περιβάλλουν. Να σημειωθεί ότι από την διαμεσολάβηση κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει άμεση και καταλυτική παρέμβαση των θεσμών διότι από την πλευρά τους τραπεζικού τομέα διαχέεται η άποψη ότι τα κρούσματα αθέμιτων πρακτικών προσέγγισης και ασφάλισης πελατών βρίσκονται στα όρια του φυσιολογικού. Ωστόσο εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη της διαμεσολάβησης. Η διάσταση αυτή που επικρατεί δείχνει ότι δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεθόδους αυτορρύθμισης και κανόνες «καλών πρακτικών» οπότε και χρειάζεται η αποφασιστική είσοδος της Τράπεζας της Ελλάδος ή άλλων θεσμών ώστε να λυθεί το θέμα.  Να επισημανθεί ότι όσο παραμένει «ανοικτό» εξελίσσεται σε «απόστημα»  με όλες τις πιθανές βλάβες και επιπλοκές που αυτό μπορεί να δημιουργήσει.

Γιάννης Βερμισσώ

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics