Αγωνία για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών στις τράπεζες

Με αγωνία παρακολουθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες που τηρούν τα αποθεματικά τους στην ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά τα σενάρια περί "κουρέματος" καταθέσεων στις τράπεζες.

Οι τελευταίες συζητήσεις και οι φημολογίες χωρίς διαψεύσεις ή διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε όσους έχουν εμπιστευθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η απειλή να βρεθούν για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με μια μείωση των αποθεματικών τους προκαλεί τρόμο.

Ταυτόχρονα όμως δε μπορούν και να κινηθούν προς το παρόν λόγω αβεβαιότητας σε οτιδήποτε αφορά τα οικονομικά των εταιρειών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολλές οι εταιρείες που όχι μόνο τηρούν αποθεματικά στις ελληνικές τράπεζες αλλά πασχίζουν εδώ και καιρό να τα αυξήσουν προκειμένου να είναι συνεπείς απέναντι στην Οδηγία Solvency, θέμα που τίθεται υπό αμφισβήτηση σε περίπτωση αρνητικής έκβασης.

Τυχόν απώλεια μέρους των υφιστάμενων αποθεματικών θα αποτελέσει καταστροφικό πλήγμα σε όλους αυτούς που μέχρι σήμερα προσπάθούν να συμμορφωθούν με την Οδηγία. Βέβαια για την  περίπτωση του απρόοπτου υπάρχουν και μηχανισμοί αντιστάθμισης του κινδύνου οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν ενεργοποιηθεί από τις εταιρείες.

Όπως φαίνεται το ρίσκο είναι τεράστιο και ήδη κάποιες ασφαλιστικές έχουν καταφύγει σε άλλες εταιρείες που ασχολούνται με την παροχή συμβουλών και γνωρίζουν τις τεχνικές αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων.

 

Γιάννης Βερμισσώ

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics