Μετέωρο βήμα Εθνικής- International

Στο «αέρα» βρέθηκε αιφνιδίως η σχεδόν ολοκληρωμένη συμφωνία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής της International Life στην Εθνική Ασφαλιστική

Του Γιάννη Βερμισσώ.


 

Στο «αέρα» βρέθηκε αιφνιδίως η σχεδόν ολοκληρωμένη συμφωνία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής της International Life στην Εθνική  Ασφαλιστική.

Η αποφασισμένη συνεργασία δεν προχώρησε όπως αναμενόταν  την προηγούμενη εβδομάδα και όπως όλα δείχνουν ότι συμβεί θα μεταφερθεί στο 2016. Οι εξελίξεις ουσιαστικά παραμένουν «ανοικτές» καθώς ξεκίνησε έρευνα σε βάθος  σχετικά με το όλο πρότζεκτ. 

Οι πιθανότητες κατά τις πληροφορίες εμφανίζουν αστάθεια. Όλα ξεκίνησαν από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της  Εθνικής κατά την οποία αναμενόταν να εγκριθεί και να ανακοινωθεί επισήμως η συνεργασία. Ωστόσο  υπήρξε αιφνιδιασμός. Κόλλησε το όλο θέμα και ακολούθησε έντονη φημολογία για συνδικαλιστικές αιτιάσεις αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις. 

Βέβαια στη συνέχεια διαπιστώθηκε –από νέο κύμα πληροφόρησης- ότι συνέβησαν πολύ λιγότερα από αυτά που φημολογήθηκε ότι έγιναν προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία. Και πράγματι η συμφωνία δεν έκλεισε. Αντίθετα μπήκε στο μικροσκόπιο και εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες του insurance-eea. Κατά πόσο αυτό ισοδυναμεί  με απόρριψη είναι ερωτηματικό.

Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες μιλούν για άλλες αιτίες και θέματα που πρέπει να διερευνηθούν για την υλοποίηση της συνεργασίας. Αρχικώς, λέγεται ότι πρέπει να ελεγχθεί το πώς θα γίνει η μερική μεταβίβαση χαρτοφυλακίου και ποιες οι συνέπειες για τον ανάδοχο.

Επειδή, για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό στην ελληνική αγορά, πρέπει να ελεγχθεί με ακρίβεια και καθοριστικό ρόλο παίζει και ο επόπτης που έχει τοποθετηθεί από την ΤτΕ για να παρακολουθεί  την διαδικασία.  Δεύτερος καθοριστικό θέμα είναι το περιβάλλον της οδηγίας Solvency.

Κατά τις πληροφορίες η Εθνική εξετάζει το πώς θα εξελιχθεί η υπό διερεύνηση συνεργασία με την International στις νέες απαιτήσεις της solvency και τι σηματοδοτεί αυτό για την εταιρείες σε επίπεδο κεφαλαίων, σε επίπεδο υποχρεώσεων, σε επίπεδο ευελιξία λήψης αποφάσεων και γενικές ποιες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις φέρνει. Αυτοί είναι οι δύο «πυλώνες» που ανέκοψαν την λήψη απόφαση και έθεσαν στο «μικροσκόπιο» της συνεργασίας με ότι αυτό σημαίνει. 

Επειδή το θέμα είναι σημαντικό και για τις δύο εταιρείες αλλά κυρίως για την International Life αναμένεται ότι η οριστική απόφαση δε θα αργήσει πολύ.

Διαφορετικά η International θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις της καθώς η αναμονή δεν αποτελεί περίοδο χάριτος από τις υποχρεώσεις της solvency.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics