Ι. Χατζηθεοδοσίου: Είναι παράλογο να μην εφαρμόζεται ο νόμος και να κυκλοφορούν 600.000 ανασφάλιστα οχήματα-Να δοθεί λύση τώρα

Την άμεση λύση στο επικίνδυνο για την κοινωνία και πολλαπλά επιβαρυντικό για την οικονομία θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων ζήτησε από την Πολιτεία ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. Όπως είπε, σύμφωνα με υπολογισμούς, σήμερα κυκλοφορούν στους δρόμους περίπου 600.000 ανασφάλιστα οχήματα.

Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση από το 2013, όμως ουσιαστικά είναι ανεφάρμοστη ενώ δεν διενεργούνται και οι αναγκαίες διασταυρώσεις στοιχείων.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξήγησε ότι ο εντοπισμός των ανασφάλιστων μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ και των άλλων αρμόδιων φορέων είναι  διαδικασία που πρέπει να γίνεται καθημερινά –όπως σε άλλες χώρες-  και όχι αποσπασματικά όπως εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Η αδυναμία εφαρμογής του νόμου, σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, έγκειται στο ότι θα πρέπει το πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την ΑΑΔΕ να παραδίδεται με το ισχύον καθεστώς από αστυνομικό στον ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος.

Η διαδικασία αυτή, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, είναι σαφώς δύσκολη και αναποτελεσματική και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων.

Η λύση που πρότεινε ο κ. Χατζηθεοδοσίου είναι να επιβάλλεται το πρόστιμο μέσω ΤΑΧΙS και να εμφανίζεται στην φορολογική εικόνα του κάθε πολίτη στην ΑΑΔΕ.  Μάλιστα ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. χαρακτήρισε «κινούμενες βόμβες» τα ανασφάλιστα οχήματα, καθώς η εμπλοκή τους σε ατύχημα επιβαρύνει και την κοινωνία και την οικονομία αφού η καταβολή αποζημίωσης από πλευράς τους είναι υπόθεση δυσχερής, πολύχρονη, έως και αδιέξοδη κάποιες φορές.

Στην συνέχεια της συνέντευξης του στο Mega, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. σχολίασε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε στα προβλήματα της επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι είναι άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων καθώς η κοινοτική βοήθεια θα φτάσει με καθυστέρηση και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του επιχειρείν και της απασχόλησης.

Δείτε το βίντεο:

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics