Οι αιτίες των τροχαίων που καταγράφονται στην Ευρώπη

Σε κινήσεις διορθωτικές στον τρόπο που οι έλληνες οδηγούν και το πώς μπορεί να μειωθούν οι παράγοντες που την καθιστούν επικίνδυνη και έχει ως αποτέλεσμα τα τροχαία, τους νεκρούς και τις αναπηρίες,  μπορεί να οδηγήσουν τα αποτελέσματα έρευνας του ευρωβαρόμετρου στην οποία μετείχε και  η  Ελλάδα.

Η έρευνα, δείχνει ότι σχεδόν ο ένας (1) στους δύο (2) οδηγούς κατά μέσο όρο μιλά στο κινητό του κατά τη διάρκεια της οδήγησης (ποσοστό 54%) και αυτό αποτελεί συμπέρασμα απαντήσεων που έδωσαν 12.418 άτομα από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία, Πολωνία,  Κάτω Χώρες, και Σλοβακία.

Περίπου οι μισοί οδηγοί (ποσοστό 49%), οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Ποσοστό 43% δηλώνει ότι η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες θανατηφόρων ατυχημάτων και ποσοστό 6% των ερωτηθέντων θεωρεί την υπνηλία βασική αιτία ατυχήματος.

Πιο αναλυτικά οι λόγοι που καταγράφονται ως αιτίες για τα ατυχήματα είναι οι εξής:

Έλλειψη προσοχής: Το μεγαλύτερο ποσοστό έλλειψης προσοχής, δηλαδή το να μιλάει στα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με τις απόψεις των ερωτηθέντων, το έχουν οι Ολλανδοί με 80%. Ακολουθούν οι Ιταλοί με 72% και οι Ισπανοί με 60% ενώ πιο προσεκτικοί αποδεικνύονται οι Πολωνοί με ποσοστό 30%. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο με ποσοστό 57%.

Αλκοόλ και οδήγηση: Η Γερμανία είναι η χώρα που έχει την άποψη ότι οι οδηγοί της κυκλοφορούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών με ποσοστό 67%. Ακολουθούν η Πολωνία με 59% και η Ισπανία με 58% ενώ πιο σωστοί οδηγοί σε αυτή την κατηγορία αποδεικνύονται οι Βρετανοί με 38%. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 46%.

Υπερβολική ταχύτητα:  Πιο γρήγοροι οδηγοί σύμφωνα με την άποψη των ερωτηθέντων αναδεικνύονται οι Πολωνοί, καθώς το 68% των οδηγών ξεπερνάει το επιτρεπτό όριο ταχύτητας και τους ακολουθούν οι Γερμανοί με 53%. Πιο προσεκτικοί οδηγοί είναι οι Ολλανδοί με 15% και οι Γάλλοι με 35%. Πάνω από τους μισούς (52%)  Έλληνες παραδέχονται ότι «πατούν γκάζι» ξεπερνώντας το επιτρεπτό όριο ταχύτητα.

Υπνηλία: Οι Σουηδοί σε ποσοστό 10% των οδηγών, «κοιμούνται» στο τιμόνι και τους ακολουθούν Γάλλοι και Γερμανοί με ποσοστό 9%. Οι Έλληνες κατέχουν την καλύτερη θέση στην Ευρώπη με ποσοστό μόλις 2%, όταν σήμερα ο μέσος όρος των ερωτηθέντων στην Ευρώπη είναι 6%.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics