Στήριξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, νομοθετικά μέτρα για την ιδιωτική ασφάλιση, και ευοίωνες προβλέψεις, ανακοινώθηκαν στην παρουσίασης της 1ης έρευνας για τον κλάδο.

Αναγνώριση και στήριξη στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση και την ιδιωτική ασφάλιση, εξαγγελίες νομοθετικών ρυθμίσεων, διαβεβαιώσεις για ευρύτερη ενίσχυση, και ευρεία αποδοχή της προσπάθειας του ΕΕΑ. Αυτά αναδείχθηκαν από τους εκπρόσωπους της κυβέρνησης (ακολουθούν οι δηλώσεις τους) οι οποίοι εξέφρασαν την θετική τους πρόθεση απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση και τους συντελεστές της και χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την εκδήλωση  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας στην οποία παρουσιάστηκε διαδικτυακά η 1η μελέτη χαρτογράφησης του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης που έγινε σε συνεργασία με την ICAP.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και  ζήτησε να συμπεριληφθούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στα προγράμματα ΕΣΠΑ των Περιφερειών, φοροαπαλλαγές στα συμβόλαια για τις Φυσικές Καταστροφές και την Υγεία, ενεργοποίηση των ΣΔΙΤ και φοροελαφρύνσεις για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.  Επίσης ανέδειξε την σημασία της κλαδικής μελέτης για τα επόμενα Συλλογικά βήματα και διεκδικήσεις του κλάδου.

Ο  Γενικός  Γραμματέας του ΕΕΑ κ. Δ. Γαβαλάκης, εξήρε την συλλογική προσπάθεια Σωματείων, ΑΑΔΕ, Επιμελητηρίου για την πραγματοποίηση της έρευνας, την χαρακτήρισε ως «πρώτο σημείο αναφοράς» για τον κλάδο, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει και συνέχεια συναφών πρωτοβουλιών και παρουσίασε (ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ) συνοπτικά τα συμπεράσματά της.  Στη συνέχεια την έρευνα παρουσίασε το στέλεχος της ICAP κ. Κ. Παλαιολόγος ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε από την ICAP και η κυρία Στ. Παντελέου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου χαιρέτισε την 1η κλαδική μελέτη, ζήτησε από την κυβέρνηση να βοηθήσει τον κλάδο, δήλωσε την εμπιστοσύνη του στον επαγγελματία ασφαλιστή ο οποίος της περίοδο του lockdown σε αντίθεση με τα άλλα δίκτυα ήταν παρών και εξελίχθηκε. Τόνισε πώς η ιδιωτική ασφάλιση είναι κοντά σε όλα τα επίκαιρα θέματα (υγεία, σύνταξη, φυσικές καταστροφές, επενδύσεις) που απασχολούν το κράτος, διαχειρίζεται ο κλάδος 17 δις ευρώ ως επενδυτής και κάλεσε όλους να συντελέσουν στην προσπάθεια να «ασφαλιστεί ο επικίνδυνα ανασφάλιστος έλληνας».

Την παρουσίαση της 1ης έρευνας για τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης χαιρέτισαν και τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων ΕΑΔΕ-ΠΣΣΑΣ κ. Ι. Τοζακίδης, της ΕΕΑΕ κ. Δ. Λύχρου, του ΠΣΑΣ κ. Θ. Γουργούλη, της ΠΟΑΔ κ. Τ. Μιχαλόπουλος και του ΣΕΜΑ κ. Μ. Τζωρτζωρής.

Σχετικά με την έρευνα ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου εταιρειών ICAP  κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος δηλώνει: Σε μια περίοδο που αποτελεί «καμπή» για την ελληνική ασφαλιστική αγορά (φυσικές καταστροφές, πανδημία κορωνοϊού), η πρώτη κλαδική μελέτη για τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης καθίσταται περισσότερο επίκαιρη και χρήσιμη από ποτέ. Θεωρώ ότι, η εν λόγω μελέτη θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό συμβουλευτικό «εργαλείο» για τις μελλοντικές διεκδικήσεις του κλάδου, ενώ η αξιοποίηση των συμπερασμάτων αυτής θα συμβάλλει στην ορθή λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων”.

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την «χαρά του να συνεργάζεται με το ΕΕΑ»,  και συνεχάρη τον πρόεδρο του ΕΕΑ κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου και τις καίριες παρεμβάσεις του και την συνδρομή του σε θέματα που ελήφθησαν κυβερνητικές αποφάσεις. Αναφέρθηκε σε θετικούς οιωνούς για την ελληνική οικονομία, και τόνισε πώς σε αυτούς «η ασφαλιστική αγορά έχει τεράστιο ρόλο». Ο κλάδος είπε, «είναι σημαντικός και συμβάλλει στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Οσονούπω θα προχωρήσουν και νομοθετικές ρυθμίσεις που τον αφορούν». Ακόμα διαβλέποντας με βάση στοιχεία που παρουσίασε, ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στις εξελίξεις «ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής έχει καίριο ρόλο και είμαστε εδώ για να τον βοηθήσουμε».

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο υφυπουργός Οικονομίας υπεύθυνος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα κ. Γ. Ζαββός χαιρέτισε την πρωτοβουλία της κλαδικής μελέτης, και δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι και  ανοικτοί να συζητήσουμε ιδέες για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και την ιδιωτική ασφάλιση». Επίσης  ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς και σύντομα θα ζητηθούν και οι απόψεις του κλάδου». Ακόμα τόνισε πώς η κυβέρνηση γνωρίζει την σημασία και τον ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, την στήριξε σε σημαντικά θέματα την περίοδο του lockdown και μελλοντικά ο κλάδος θα έχει να ασχοληθεί με νέα θέματα όπως το Ευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν για το οποίο σήμερα εξετάζονται τα κανονιστικά μέτρα εφαρμογής του.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή κ. Σταμπουλίδης ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη νομοθετική ρύθμιση που φέρνει διαφάνεια στις σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών και καταναλωτών ώστε να μειωθεί η αναγκαστική παρέμβαση του κράτους.

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης:

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics