2Η Συνδιάσκεψη: Βάσεις, ιδέες, προτάσεις, δεσμεύσεις για την επόμενη καλύτερη ημέρα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Του Γιάννη Βερμισσώ

Ηχηρές παρεμβάσεις για την ενότητα του κλάδου, αναφορές στις πρωτοβουλίες, δράσεις και ρόλο των επιμελητηρίων στις έως σήμερα διεκδικήσεις, επιτυχίες αλλά και τις προοπτικές της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, δεσμεύσεις κυβερνητικών εκπροσώπων για στήριξη των επαγγελματιών (απεμπλοκή του κλάδου από τα εμπόδια που υφίστανται και ένταξη των ΚΑΔ του στο ΕΣΠΑ) καθώς και καινοτόμες προτάσεις όπως η δημιουργία ενός νέου φορέα εκπροσώπησης όλων των κατηγοριών άσκησης του επαγγέλματος και σύστασης  ΤΕΑ για τον κλάδο περιέβαλλαν τις εργασίες της 2η Συνδιάσκεψης Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης η οποία πραγματοποιήθηκε -τηλεματικά- με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, και  «οικοδεσπότη» το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με συνδιοργανωτές το ΕΕΑ και το ΕΕΠ.  H διεκδίκηση νέας υψηλότερης θέσης του κλάδου στην οικονομία και την κοινωνία, γενικότεροι φιλόδοξοι στόχοι και η προσπάθεια συσπείρωσης για καλύτερες διεκδικήσεις αποτυπώθηκε ξεκάθαρα.

Γι΄αυτό, και η πολυθεματικότητα και οι έστω και ολιγόλεπτες παρεμβάσεις σε κάποιες περιπτώσεις που έγιναν στην 2η Συνδιάσκεψη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που είναι εκλεγμένοι στα Επιμελητήρια στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Σωματείων του κλάδου, κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον σε όλη την πολύωρη διάρκειά της.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Κ. Μίχαλος καθώς και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων κ. Μ Ζορπίδης ΕΕΘ , κ Ι. Χατζηθεοδοσίου ΕΕΑ και κ. Ι. Βουτσινάς ΕΕΠ επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη που παρέχουν τα Επιμελητήρια στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και ότι θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν τον διακριτό ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην αγορά όπως και την συμβολή της στην κοινωνική και οικονομική εξέλιξη.

Ο κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου ως επαγγελματίας του τομέα,   επισήμανε ότι η ένταξη του κλάδου στους πληττόμενους ήταν μια μεγάλη επιτυχία που άνοιξε τον δρόμο και για επόμενες διεκδικήσεις, χρηματοδοτήσεις, εντάξεις σε προγράμματα. Επίσης ανέδειξε την πρωτεύουσα σημασία της ενότητας και της συσπείρωσης κάτι που επισήμανε στον χαιρετισμό του στην συνδιάσκεψη και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καβαθάς διαμηνύοντας ότι η ενότητα είναι αυτή που θα στηρίξει τους κλάδους της αγοράς για τις επόμενες διεκδικήσεις στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και σε άλλους τομείς.

Επίσης ο κ. Χατζηθεοδοσίου εστίασε στην δημιουργία ενός Ενιαίου Σωματείου του κλάδου ενώ ανακοίνωσε ότι το ΕΕΑ θα στηρίξει καθοριστικά και την δημιουργία ΤΕΑ για τους επαγγελματίες.

Στο θέμα του ΤΕΑ  αναφέρθηκε ειδικά ο γγ του ΕΕΑ κ. Δ. Γαβαλάκης όπου μέσα από καταγραφή των όσων επιτεύχθηκαν σήμερα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση από την συλλογική δράση Επιμελητηρίων και Σωματείων, κατέγραψε τις επόμενες προκλήσεις –διεκδικήσεις και υποστήριξε πώς ο κλάδος έχει πλέον την δυνατότητα και είναι θετική η συγκυρία για να δημιουργήσει ΤΕΑ και να γίνει θεσμικός επενδυτής, κάτι που θα τον ενδυναμώσει συνολικά ενώ ατομικά θα προσφέρει στον κάθε επαγγελματία την δυνατότητα να δημιουργεί την δική του σύνταξη.

Για τις δράσεις των Επιμελητηρίων υπέρ της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αναφέρθηκαν αναλυτικά και από το ΕΕΘ η πρόεδρος της Επιτροπής Διαμεσολάβησης κυρία Ματίνα Σιώχου και η αντίστοιχη επαγγελματίας από το ΕΕΠ κ. Αλ. Παντελάρου. Χαιρετισμούς απηύθυναν και εκ μέρους της ΕΑΕΕ κ. Στ. Κωσταντάς αναδεικνύοντας τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης και της διαμεσολάβησης. Επίσης τοποθετήθηκε και από την ΠΟΑΔ ο πρόεδρός της κ. Τ. Μιχαλόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι,  2η Συνδιάσκεψη επιβεβαιώνει την δυναμική του κλάδου. Είπε επίσης ότι η συνεργασία Επιμελητηρίων και Σωματείων βοηθά στην ανάδειξη του επαγγέλματος, και ενισχύει την παρεμβατική δυνατότητα στα κέντρα εξουσίας.  Επίσης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της ΠΟΑΔ υπέρ των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου, πρότεινε τη συνεργασία με τα Επιμελητήρια σε μια συλλογική προσπάθεια προσέλκυσης νέων στο επάγγελμα, και κατέγραψε την ανάγκη προσαρμογής της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στα νέα δεδομένα της αγοράς.

 ΕΑΔΕ-ΠΡΟΤΑΣΗ

Από τους εκπροσώπους των Σωματείων ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ κ. Ι. Τοζακίδης ο οποίος και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συμμετοχής όλων των επαγγελματιών στην συλλογική προσπάθεια. Πρότεινε την δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα ως μετεξέλιξη της ΕΑΔΕ ο οποίος θα έχει και τις τρείς κατηγορίες διαμεσολάβησης (μεσίτες πράκτορες και συντονιστές) και θα είναι διασυνδεμένος με τοπικά σωματεία ώστε να εκφράζει όλη την ασφαλιστική διαμεσολάβηση από κάθε περιοχή της Ελλάδας. Η αναγνωρισιμότητα κερδήθηκε είπε ο κ. Τοζακίδης και τώρα , συνέχισε, «μπορούμε να πάμε παρακάτω» δίνοντας το στίγμα για μια καλύτερη αντιπροσωπευτικότερη, συλλογικότερη συνέχεια. 

—-Δεσμεύσεις και χαιρετισμοί από εκπρόσωπους της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων 

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης χαιρέτισαν τις εργασίες και εστίασαν και στον κλάδο. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία έχει ως στόχο να αλλάξει προς το καλύτερο όλα όσα απασχολούν την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Ένα ασφαλιστικό με αναλογιστική μελέτη, ανταποδοτικό που θα επιβραβεύει τον συνεπή ασφαλισμένο δημιουργώντας κίνητρα, τόνισε. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως την ερχόμενη Δευτέρα (16/11) η κυβέρνηση φέρνει – μεταξύ άλλων – στην Βουλή το σχέδιο για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες. 

Ο  υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Τσακίρης αναφέρθηκε στην υπό εξέλιξη ένταξη των ΚΑΔ των ασφαλιστών στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Εξήγησε ότι επρόκειτο για τεχνικό – κανονιστικό ζήτημα καθώς ο κλάδος εντάσσονταν στις τραπεζικές – χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η λανθασμένη, λοιπόν, εξομοίωση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με τις τράπεζες αναμένεται να διορθωθεί είπε ο υφυπουργός καθώς είχε σχετικά ενημερωθεί από το ΕΕΑ  σε συνάντηση με τους κ. Χατζηθεοδοσίου και Γαβαλάκη, ημέρες νωρίτερα σχετικά με το θέμα. Ακόμα και ο γγ Εμπορίου κ. Π. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την διαφάνεια και τεκμηρίωση στις τιμολογήσεις των ασφαλιστηρίων Υγείας.

Ως ανεπαρκή χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων και της οικονομίας τόνισε η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε, ότι “παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα θέματα του ασφαλιστικού κλάδου και των διαμεσολαβητών και έχουμε συνομιλήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς”, ενώ έδωσε έμφαση στη στενή συνεργασία με όλα τα Επιμελητήρια και τον κόσμο της εργασίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Ο  βουλευτής Β´Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Αρβανιτίδης μιλώντας ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ,  εστίασε στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς, της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Ανέδειξε τα ζητήματα στα οποία ο ασφαλιστικός κλάδος καλείται να δώσει απαντήσεις σε ανάγκες που προκύπτουν γύρω από: την Υγεία, την σύνταξη & αποταμίευση, την Κλιματική Αλλαγή και τις Φυσικές Καταστροφές ή τους επιχειρηματικούς κινδύνους και την τηλεργασία.

 ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΈΣ

Σημαντικές επισημάνσεις για τον ρόλο την σπουδαιότητα και την λειτουργία των ΤΕΑ πραγματοποίησε στην ομιλία του ο Χρ. Νούνης, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματικών Ταμείων (ΕΛΕΤΕΑ),.

Επίσης χαιρέτισε τις εξελίξεις σε επίπεδο Βρυξελλών σχετικά με τον κλάδο και την λάθος εξομοίωσή του με το τραπεζικό σύστημα ο Διευθυντής του ΚΕΠΑΝΕΜ  κ. Σπ. Σκοτίδας.

Στην Συνδιάσκεψη υπήρξαν ενδιαφέρουσες θεματικές σχετικές με τον αθέμιτο ανταγωνισμό στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης και την προστασία καταναλωτή (ομιλητής Αργ. Αργυριάδης, νομικός),  καθώς και ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης στην εποχή του Covid, με ομιλητές τον καθηγητή του ΔΠΘ κ. Χ. Βλάδο και  ακολούθως τον κ. Ν. Ξυδά Ιδρυτή της Humble Digital Agency.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics