Κόβονται «σωρηδόν» ; Νέες αιτήσεις υποψηφίων  για ασφάλιση Υγείας

Του Γιάννη Βερμισσώ

Οι «σκληρές τακτικές» των ασφαλιστικών εταιρειών αποτρέπουν τους υποψηφίους προς ασφάλιση Υγείας  καθώς οι ελεγκτές εντοπίζοντας στο στάδιο που προελέγχου διάφορα θέματα υγείας είτε απορρίπτουν είτε εξαιρούν περιπτώσεις και περιστατικά.

Το γεγονός προβληματίζει, καθώς όταν γίνεται μια μεγάλη προεργασία η οποία «κόβεται» είναι προφανές ότι οι ενασχολούμενοι με αυτό επαγγελματίες όπως και η εταιρεία δυσκολεύονται να εντάξουν νέους πελάτες οι οποίοι και συνήθως χάνονται.

Λέγεται από πληροφορίες, ότι υπάρχουν εταιρείες πιο σκληρές σε αυτό το θέμα οπότε «κλείνουν πόρτες» και κάποιες ελαστικότερες.  Μάλιστα μιλούν και για ποσοστό 50% να χάνεται δηλαδή ο ένας στους δύο υποψηφίους.

Εάν στην συνέχεια η απόρριψη από την μία οδηγεί στην άλλη εταιρεία και καταγράφονται μετακινήσεις μεταξύ τους –εσωτερικές αλλαγές πελατολογίου- είναι ένα θέμα της αγοράς.  Όμως αναφύεται και ένα ερώτημα, δηλαδή για το πώς τελικά ορίζεται και από ποιόν το «αντικειμενικό» επί του οποίου η ασφαλιστική εταιρεία αποφασίζει εάν θα δώσει συμβόλαιο υγείας σε κάποιον και εάν και πόσες εξαιρέσεις θα περιέχει αυτό. Μπορεί η μία εταιρεία να εντοπίζει πρόβλημα σε υποψήφιο να ασφαλιστεί και η άλλη να μη το εντοπίζει; Όπως λοιπόν η πολιτεία αναζητά αντικειμενικοποίηση άλλων θεμάτων της ιδιωτικής ασφάλισης έτσι και εδώ είναι συζητούμενο εάν θα πρέπει να αντικειμενικοποιηθεί ο τρόπος  αντιμετώπισης των νέων αιτήσεων.  Διότι αυτό που συμβαίνει σήμερα με τις απορρίψεις είναι γνωστό: ο υποψήφιος που ακούει ότι εξαιρείται το ένα ή το άλλο ανησυχεί, ερμηνεύει ότι  η ιδιωτική ασφάλιση δεν τον καλύπτει και αποτραβιέται. Εναλλακτικά μπορεί να βρει  κάτι άλλο, μια  «ευκαιρία» που του παρουσιάζεται και επιλέγει να αγοράσει αυτό το οποίο όταν έλθει το συμβάν διαπιστώνει πιθανόν με τον γνωστό ολέθριο τρόπο  ότι δεν καλύπτεται.

Τότε εγκαταλείπει δια παντός και με λάθος εντύπωση της ιδιωτική ασφάλιση. Το όλο πλαίσιο πιθανό να χρήζει αλλαγών οι οποίες θα συνεισφέρουν και στον κλάδο και στους πολίτες που θέλουν να ασφαλιστούν χωρίς να πέφτουν σε σωρεία εξαιρέσεων και να αποτρέπονται από τον κλάδο.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics