Χάος με τα ανασφάλιστα- λύσεις δεν δίνονται- όμως συνεχίζονται επαφές και λαμβάνονται υποσχέσεις

Χάνονται οχήματα από τις λίστες των ασφαλισμένων και η αγορά παρακολουθεί άναυδη το φαινόμενο. Ο αριθμός των ανασφάλιστων κινείται διαρκώς ανοδικά και ανέρχεται σήμερα πέριξ των 550 χιλιάδων οχημάτων αναδεικνύοντας την αδυναμία ριζικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Ματαίως εδώ και χρόνια επιχειρείται να δοθεί λύση. Δεν έγινε εφικτό. Οι ασφαλιστικές συνομιλούν με τους αρμοδίους χωρίς όμως αποτέλεσμα ενώ το νομοθετικό κενό που υπάρχει και δεν επιτρέπει την εφαρμογή του νόμου για τα ανασφάλιστα δεν καλύφθηκε και η νομοθετική ρύθμιση που είχε προταθεί –από το ΕΕΑ- για να δοθεί καίρια λύση δεν έχει προωθηθεί.

Πίσω από τον όγκο των ανασφάλιστων και την μη εφαρμογή του νόμου γίνονται έλεγχοι και διαπιστώνονται τα ίδια  πράγματα. Γίνονται και προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα. Το φαινόμενο δείχνει ανίκητο ακόμη και σήμερα π[ου η κυβέρνηση έχει δείξει “ανοικτή” στην επισημάνσεις της αγοράς.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2020 έγιναν 643.718 έλεγχοι-ερωτήματα από την Τροχαία-Λιμεναρχείο-ΑΑΔΕ και εντοπίστηκαν ανασφάλιστα τα 56.757 οχήματα δηλαδή ποσοστό 8,82%. Με αναφορά το σύνολο των ασφαλισμένων οχημάτων και βάσει του ποσοστού αυτού,  η εκτίμηση για τα ανασφάλιστα οχήματα είναι ότι σήμερα ανέρχονται πέριξ των  555.402 περιπτώσεων.

Σε μια ακόμη προσπάθεια επίλυσής του γίνεται -συζητείται η ενοποίηση των μητρώων όλων των φορέων από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε να μπορεί να είναι ακριβής ο  εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων. Επίσης γίνονται και συναντήσεις της ΕΑΕΕ με κάθε αρμόδιο υπουργό και φυσικά λαμβάνονται δεσμεύσεις ότι θα γίνουν ενέργειες για να δοθεί ένα τέλος. Ωστόσο το φαινόμενο παραμένει οξύτατο και φυσικά δεν λύνεται και η έως τώρα προσπάθεια αποδείχθηκε μη αποτελεσματική.

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics