N. Βαγιακάκος: Σε άνοδο οι βιομηχανικές ασφαλίσεις για το ελληνικό υποκατάστημα της HDI όπως και συνολικά του Ομίλου

Eν μέσω πανδημίας η  ανάπτυξη για τον ΌμιλοTalanx  έτρεξε με ρυθμό 4,1% και καθαρά έσοδα 673 εκατ. ευρώ.   Ο Managing Director του Ελληνικού υποκαταστήματος της HDI Global SE, κ.  Νότης Βαγιακάκoς  δήλωσε πολύ  ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα σε επίπεδο Ομίλου αλλά και ειδικότερα της συνεισφοράς σε αυτά του ΤομέαBιομηχανικών Aσφαλίσεων, δεδομένων των δυσκολιών που επέφερε η συνεχιζόμενη κρίση της πανδημίας στην Ελληνική αλλά και Διεθνή αγορά.  Αναφορικά με το ελληνικό υποκατάστημα, εξαιρετικά ικανοποιητικά ήταν, επίσης, τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2020 για την HDIGlobalSE, Hellas,. Οπως αναφέρει ο κ. Βαγιακάκος η εταιρεία βελτίωσε τον μικτό λειτουργικό της δείκτη κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες, ενώ παράλληλα, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά την διάρκεια του έτους παρουσίασαν αύξηση κατά 8,3% σε σχέση με το 2019  στα 56 εκ. ευρώ. Σαν αποτέλεσμα, τα προ φόρων κέρδη του Ελληνικού υποκαταστήματος αναμένεται να παρουσιάσουν βελτίωση έναντι του 2019 κατά περίπου 25-30%. «Παρά τις όποιες δυσκολίες που επέφερε η πανδημία,η ροή των εργασιών μας συνεχίστηκε απρόσκοπτα και  οι συντονισμένες προσπάθειες όλων μας στις HDIGlobalSEHellas, εξακολούθησαν να στηρίζουν την εδραιωμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας», επισήμανε ο κ. Βαγιακάκος.

Ετήσια Αποτελέσματα 2020του Oμίλου Talanx, που εκπροσωπείται στη χώρα μας από το ελληνικό υποκατάστημα της HDI Global SE Hellas.

  • Τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αυξήθηκανστα41,1Διςευρώ(από 39,5).
  • Τα λειτουργικά κέρδη κυμάνθηκαν στα 1,7 Διςευρώ (από 2,4)
  • Τα καθαρά έσοδα του Ομίλουκυμάνθηκαν στα 673 εκατ. ευρώ(από 923). Εξαιρουμένων των επιπτώσεων του κορωνοϊού, θα είχαν ξεπεράσει τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους
  • Οι σχετιζόμενες με τον κορωνοϊό, ζημιές ανήλθαν στα 1,5 Διςευρώ
  • Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού επιβάρυναν τα καθαρά έσοδα του Ομίλου κατά 486 εκατ. ευρώ
  • Ο μικτός λειτουργικός δείκτης (Combined Ratio – C.R.)[1]κυμάνθηκε στο 100,9% (από 98,3)
  • Επιβεβαίωση της πρόβλεψης για το 2021: Τα καθαρά έσοδα του Ομίλου θα κυμανθούν μεταξύ800 και 900 εκ. ευρώ
  • Το Διοικητικόκαι το Εποπτικό συμβούλιο του Ομίλου προτείνουν σταθερό μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή στη Γενική Συνέλευση.

ΓΕΝΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο Όμιλος Talanx αποδείχθηκε ισχυρός  για το οικονομικό έτος 2020 παρά τις σχετιζόμενες με τον κορωνοϊό, ζημιές  οι οποίες ανήλθαν στα 1,5 Διςευρώ: τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) κυμάνθηκαν στα 1,7 Δις ευρώ (από 2,4), ενώ τα καθαρά έσοδα του Ομίλου ανήλθαν στα 673 εκατ. ευρώ (από 923), γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε την πρόβλεψη του Νοεμβρίου 2020«για έσοδα άνω των 600 εκατ. ευρώ». Εξαιρουμένων των σχετιζόμενων με τον κορωνοϊό ζημιών, ο Όμιλος θα είχε ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ καθαρώνεσόδων. Τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 4,1%στα 41,1Δις ευρώ (από 39,5) ή κατά 6,9% μετά την προσαρμογή των όποιων συναλλαγματικών επιπτώσεων και παρά το δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώθηκε από την πανδημία. Η καλή απόδοση του Ομίλου κατά τη διάρκεια του 2020, μιας χρονιάς που επλήγη τόσο έντονα από την κρίση, οφείλεται επίσης στα επιτυχημένα διαρθρωτικά μέτρα στους τομείςΒιομηχανικών Ασφαλίσεωνκαι Ασφαλίσεων Ιδιωτών στη Γερμανία.Στον Τομέα Βιομηχανικών Ασφαλίσεωντα μέτραβελτίωσης της κερδοφορίας έχουν σαφώς επηρεάσει θετικά το τεχνικό αποτέλεσμα, ενώ και στον Τομέα Ασφαλίσεων Ιδιωτών Γερμανίας, ο στόχος του 2021 για λειτουργικά κέρδηεπιτεύχθηκε εντός του 2020, σύμφωνα με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης«KuRS», εξαιρουμένων των επιδράσεων του κορωνοϊού. Ο Όμιλος Talanx επιβεβαιώνει την πρόβλεψή τουό,τι τα καθαράέσοδα του Ομίλου για το 2021 θα κυμανθούν μεταξύ 800 και 900 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό και το Εποπτικό Συμβούλιο προτείνουν, στη Γενική Συνέλευση, σταθερό μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή.

«Ισχυρός και ανθεκτικός – ο Όμιλος Talanx διατήρησε επιτυχώς τη θέση του κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε ο Torsten Leue, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τουΟμίλου Talanx AG. «Συνεχίζουμε την κερδοφόρα ανάπτυξη παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2020. Δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που προκλήθηκαν από αυτήν τη βαθιά κρίση – η οποία οδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο ζημιών στην ιστορία της εταιρείας – η σταθερή ανάπτυξη και τα καθαράέσοδα του Ομίλου επιδεικνύουν την ελαστικότητά του. Το ίδιο ισχύει και για την απόδοση των μερισμάτων. Όσον αφορά στο 2021, εναποθέτουμε την εμπιστοσύνη μας στα εμβόλια με τα οποία μπορεί να ξεπεραστεί η πανδημία. Είμαστε βέβαιοι ό,τι το τρέχον οικονομικό έτος τα καθαρά έσοδα του Ομίλου θα αυξηθούν και θα κυμανθούν μεταξύ 800 και 900 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, επιβεβαιώνουμε τους μεσοπρόθεσμους στόχους του Ομίλου μας έως το 2022.»

Ο Όμιλος Talanx έχει εφαρμόσει περαιτέρω διαρθρωτικά μέτραστις πρωτασφαλιστικές εργασίες. Ηπολύ θετικήεπίδραση των διαθρωτικών μέτρων βελτίωσης της κερδοφορίας στον Τομέα Βιομηχανικών Ασφαλίσεωνδιαφαίνεται ήδη, εάν δεν ληφθούν υπόψηοι δαπάνες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό: ο μικτός λειτουργικός δείκτης, μετά την προσαρμογή των επιδράσεων του κορωνοϊού, βελτιώθηκε στο 98,7%, πλησιάζοντας τον μακροπρόθεσμο στόχο του 95%. Εκτός COVID-19, ο Τομέας Ασφαλίσεων Ιδιωτών στη Γερμανίαθα είχε οριακάαγγίξει τον στόχο των 240 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη για το 2020, ένα έτος νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Όλες οι επενδύσεις στο πρόγραμμα «KuRS» έχουν πλέον ολοκληρωθεί. Στον Τομέα Διεθνών Ασφαλίσεων Ιδιωτών ο μικτός λειτουργικός δείκτηςπαρουσίασε μικρή βελτίωσηφτάνοντας στο 95,2% (από 95,5%) και έτσι διατηρήθηκε σταθερή η συνεισφορά  τουΤομέα στα καθαρά έσοδα του Ομίλου.

Συνολικά, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα τα έξοδα ζημιώννα κυμανθούν περίπου στο 1,5 Δις ευρώ για το οικονομικό έτος 2020, επηρεάζοντας αρνητικά τα καθαρά έσοδα του Ομίλου κατά 486 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα έξοδα ζημιώναναφορικά με τον κορωνοϊό υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τις επενδύσεις(174 εκατ. ευρώ) και τις προβλέψεις για μελλοντικές μειώσεις ασφαλίστρων (133 εκατ. ευρώ). Σε αντίθεση, ο κορωνοϊός οδήγησε σε βελτιώσεις ύψους 206 εκατ. ευρώ σε μεμονωμένουςκλάδους λόγω χαμηλότερων ζημιών και άλλων επιπτώσεων. Ο Τομέας ο οποίος επλήγη περισσότερο από τασχετιζόμενα με την πανδημία έξοδα ζημιών ήταν ο Τομέας Αντασφάλισης, με τις ζημιές να κυμαίνονται στα 1,2 Δις ευρώ. Τα έξοδα ζημιών του Τομέα Βιομηχανικών Ασφαλίσεωνανήλθαν στα 174 εκατ. ευρώ, τουΤομέα Διεθνών Ασφαλίσεων Ιδιωτών στα 40 εκατ. ευρώενώ του ΤομέαΑσφαλίσεων Ιδιωτών στη Γερμανίαστα 24 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, και οι τέσσερις τομείς συνεισέφεραν θετικά στα καθαρά έσοδα του Ομίλου. Συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων τουκορωνοϊού οι πρωτασφαλιστικές εργασίεςσυνεισέφεραντο 2020 σε ποσοστό 42% (από 39%) στα συνολικά καθαράέσοδα του Ομίλου, δηλαδήκατά 673 εκατ. Ευρώ.

Όπως, επίσης, δήλωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Talanx AG,Torsten Leue: «Ήμασταν εκεί για τους πελάτες μας όταν μας χρειάστηκαν. Οι αποζημιώσεις που πληρώθηκαν σε πληθώρα γερμανικών επιχειρήσεων ήταν ουσιαστικές, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές, μεγάλες και μικρές, να αντέξουν την κρίση. Αυτό συμβαδίζει άμεσα και με τον βασικό σκοπό μας στον Όμιλο:«Μαζί φροντίζουμε για το απροσδόκητο και ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα». Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό μας, το οποίο επέδειξε εξαιρετική δέσμευση προς τους πελάτες μας και την Εταιρεία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Τέταρτο τρίμηνο: Τα Καθαρά έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 153 εκατ. ευρώ

Τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα τουΟμίλουκυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, στα 9,2 Δις ευρώ. Ο μικτός λειτουργικός δείκτης αυξήθηκε σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους στο 101,3% (από 97,8%). Εξαιρουμένων των επιπτώσεων τουκορωνοϊού θα ήταν βελτιωμένος στο 97,6%. Το τεχνικό αποτέλεσμα κυμάνθηκε στα –826 εκατ. ευρώ(από –551). Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) για το τρίμηνο μειώθηκαν στα 380 εκατ. ευρώ(από 567). Τα καθαράέσοδα του Ομίλου μειώθηκαν στα 154 εκατ. ευρώ(από 181)  λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, ύψους 131 εκατ. ευρώ.

Τομέας Βιομηχανικών Ασφαλίσεων: Η αύξηση στα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα υπερβαίνει τις προσδοκίες

Ο Τομέας Βιομηχανικών Ασφαλίσεωνπαρουσίασε σημαντική αύξησηστα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρά και συνέχισε με επιτυχία τη στρατηγική του για τη βελτίωση της κερδοφορίας παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο μικτός λειτουργικός δείκτης του Τομέα παρουσίασε βελτίωση μετά την προσαρμογή των επιπτώσεωντου κορωνοϊού και έτσι ο Τομέας συνεισέφερε θετικά στα καθαράέσοδα του Ομίλου.

Τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 7,2% κατά τη διάρκεια του έτους στα 6,7 Δις ευρώ(από 6,2) και κατά 9% μετά την προσαρμογή των συναλλαγματικώνεπιπτώσεων. Ως αποτέλεσμα, ο Τομέας Βιομηχανικών Ασφαλίσεωνξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ηαύξηση των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων οφείλεται τόσο στην ανάπτυξη των εργασιών των Εξειδικευμένων Κινδύνων και τηςΑστικής Ευθύνης, όσο και στη συνολικά διαφοροποιημένο περιβάλλον τιμολόγησης.

Η υπέρβαση του προϋπολογισμού ζημιώνσυνεπεία τουκορωνοϊού και οι προβλέψεις για το τρέχον οικονομικό έτος επηρέασαν το τεχνικό αποτέλεσμα  κατά 178 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το τεχνικό αποτέλεσμα κυμάνθηκε στα –139 εκατ. ευρώ(από –40).Ο μικτός λειτουργικός δείκτηςτουΤομέα Βιομηχανικών Ασφαλίσεωναυξήθηκε ελάχιστα στο 104,6%. Μετά την προσαρμογή των επιπτώσεων του κορωνοϊού, μειώθηκε στο 98,7%, σε απόλυτη συνάρτηση με τη στρατηγική του Τομέα.Ηεπιτυχής αναδιάρθρωση του κλάδου Ασφάλισης Περιουσίαςεπιβεβαιώνεται από τον μικτό λειτουργικό δείκτη, ο οποίος κυμάνθηκε στο99,3%μετά την προσαρμογή των επιπτώσεων του κορωνοϊού και ο οποίος ξεπέρασε τον αρχικό στόχο του κλάδου που ήταν στο 100%. Η αναμενόμενη μείωση των ασφαλίστρωνπροερχόμενη από τη διακοπή εργασιών οι οποίες αφορούσαν ανεπαρκώς κοστολογημένους κινδύνους, αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα υψηλότερα ασφάλιστρα. Παρά τις παράπλευρες επιπτώσεις της πανδημίας, ο Τομέας αναμένει να παρουσιάσει περαιτέρω βελτίωση κερδοφορίας κατά το τρέχον οικονομικό έτος.

Τα καθαρά έσοδα από επενδύσεις μειώθηκαν κατά το 2020, στα 254 εκατ. ευρώ(από 285). Τα λειτουργικά κέρδητου Τομέα, για το 2020, ανήλθαν στα 48 εκατ. ευρώ(από 159) ενώ ο Τομέας συνεισέφερε κατά 47 εκατ. ευρώ(από 103) στα καθαρά έσοδα του Ομίλου.

Η HDI Global Specialty συνεχίζει την ισχυρή πορεία ανάπτυξης. Τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 41,1% κατά το οικονομικό έτος 2020 και κυμάνθηκανστα  2,0 Δις ευρώ(από 1,4), απέχοντας ελάχιστα από τον αρχικό στόχο των 2,1 Δις ευρώ για το 2022. Το γεγονός αυτό οφείλεται και σε  μια εσωτερική μεταφορά χαρτοφυλακίου.

Οικονομικοί Πίνακες

Βασικά μεγέθη ενοποιημένων αποτελεσμάτων Ομίλου Talanx, οικονομικού έτους2020(IFRS)

Σε εκ. ΕΥΡΩ 2020 20191 Μεταβολή 2019/2020
Μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 41.105 39.494 +4,1%
Καθαρά δεδουλευμένα ασφάλιστρα 34.185 33.054 +3,4%
Μικτόςλειτουργικόςδείκτης (Combined Ratio in property/casualty primary insurance and property/casualty reinsurance2) 100,9% 98,3% +2,6 μονάδες
Καθαρά έσοδα από επενδύσεις 4.243 4.323 –1,9%
Λειτουργικά κέρδη προ των τόκων και φόρων (EBIT) 1.671 2.430 –31,3%
Καθαρά κέρδη (μετά από χρηματοοικονομικά έξοδα & φόρους) 1.196 1.671 –28,4%
Καθαρά κέρδη Ομίλου (μετά από δικαιώματα μειοψηφίας) 673 923 –27,0%
Απόδοση ιδίων κεφαλαίων2 6.6% 9,8% –3,2 μονάδες

 

Βασικά μεγέθη ενοποιημένων αποτελεσμάτων Ομίλου TalanxQ4 2020 (IFRS)

Σε εκ. ΕΥΡΩ Q42020 Q420191 Μεταβολή 2019/2020
Μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 9.198 9.169  +0,3%
Καθαρά δεδουλευμένα ασφάλιστρα 8.884 8.869 +0,2%
Μικτόςλειτουργικόςδείκτης (Combined Ratio in property/casualty primary insurance and property/casualty reinsurance2) 101,3% 97,8% +3,5 μονάδες
Καθαρά έσοδα από επενδύσεις 1.183 1.166 +1,5%
Λειτουργικά κέρδη προ των τόκων και φόρων (EBIT) 380 567 –33%
Καθαρά κέρδη Ομίλου (μετά από δικαιώματα μειοψηφίας) 154 181 –15,1%
Απόδοση ιδίων κεφαλαίων2 6,0% 7,1% –1,1 μονάδες

1) Συμπεριλαμβανομένων καθαρών εσόδων από τόκους από επενδύσεων αποθεμάτων &  καταθέσεων από συμβόλαια

2) Ο λόγος των (ετησιοποιημένων) καθαρών κερδών για την περίοδο αναφοράς εξαιρουμένων των δικαιωμάτων μειοψηφίας προς τον μέσο όρο των ιδίων κεφαλαίων εξαιρουμένων των δικαιωμάτων μειοψηφίας.

 

Σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα:

 

https://www.talanx.com/investor-relations/presentations-and-events/disclosure/2020.aspx?sc_lang=en

 

Financialcalendar:

 

https://www.talanx.com/investor-relations/finanzkalender/termine.aspx?sc_lang=en

 

Medialibrary:

 

https://mediathek.talanx.de/

[1]

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics