Κρίσιμες ημέρες για την Εθνική Ασφαλιστική

Η κρισιμότερη κατά τα ανακοινωθέντα εβδομάδα για την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ αυτή που διανύουμε καθώς αναμένεται να λάβει τελική μορφή η συμφωνία μεταξύ Εθνικής τράπεζας και του CVC Capital Partners για την μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής.  Η συμφωνία κατά τις πληροφορίες θα επικυρωθεί εάν όλα κυλήσουν κατά τις προσδοκίες των συντελεστών της υπόθεσης, μέχρι την Παρασκευή που θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας. Ωστόσο πριν από αυτό το τελευταίο βήμα αναμένεται η γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι βασικός μέτοχος της ΕΤΕ με ποσοστό 41%. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν από το ΤΧΣ να φέρει στην βουλή την εισήγησή του για λόγους διαφάνειας.  Και όλα αυτά κατά πληροφορίες οι οποίες αναμένεται να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν με πάντα πιθανό και το σενάριο μιας χρονικής παράτασης.

Το τίμημα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώνεται πάντα κατά πληροφορίες κοντά στα 410 εκατ. ευρώ και κινείται στο εύρος τιμών που δίνουν οι ανεξάρτητες αποτιμήσεις που έχουν διενεργηθεί έως σήμερα.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Fund CVC προκρίνεται από τη διοίκηση του ομίλου της ΕΤΕ ως η προσφιλέστερη επιλογή ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις έναντι της DG Comp, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας το 2015.

Βάσει των δεσμεύσεων αυτών η Εθνική τράπεζα ήταν υποχρεωμένη να πουλήσει το 80% τουλάχιστον της Εθνικής Ασφαλιστικής ή να προχωρήσει στη διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού στο Χρηματιστήριο, λύση ωστόσο που δεν προκρίθηκε καθώς προεξοφλούσε ότι το τίμημα θα ήταν χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που θα επιτυγχάνονταν μέσω της πώλησης.

Από την πλευρά του CVC η εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα στο ελληνικό έδαφος καθώς ήδη έχει εξαγοράσει τις επιχειρήσεις  Vivartia, Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ, και έχει επενδύσει στις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics