Σε νέα αρχή η Εθνική Ασφαλιστική. Η πώληση στο CVC-Μήνυμα Στ. Κωνσταντά και Αντίδραση Συλλόγου Εργαζομένων

Την απόφασή της για την πώληση της  Εθνικής Ασφαλιστικής έλαβε η  Εθνική Τράπεζα. Η  CVC Group αποκτά το μερίδιο που εδώ και μήνες διεκδικούσε σηματοδοτώντας νέες εξελίξεις στην πορεία της μεγάλη ασφαλιστικής. Οι πολυετείς διαπραγματεύσεις λαμβάνουν πλέον συγκεκριμένη μορφή και η ασφαλιστική προφανώς ξεκινά μια νέα πορεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας : Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ») ανακοινώνει ότι υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90.01% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΓΑ «Η ΕΘΝΙΚΗ» («Εθνική Ασφαλιστική») στο CVC Capital Partners’ Fund VII. Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε €505 εκατ. για το 100% της εταιρείας. Μέρος του τιμήματος, μέχρι και €120 εκατ., συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στο Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31.12.2020. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων ρυθμιστικών αρχών και αρχών ανταγωνισμού καθώς και την έγκριση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΤΕ. Η έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δόθηκε βάσει των όρων του Πλαισίου Συνεργασίας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής φέρνει την ΕΤΕ ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των Δεσμεύσεων που ανέλαβε στα πλαίσια του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη λήψη κρατικής βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ το 2012. Η CVC Capital Partners (“CVC”) είναι μια εταιρεία επενδύσεων με γραφεία σε Ευρώπη, Ασία και Η.Π.Α. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται είναι επενδυμένα σε πάνω από 90 επιχειρήσεις παγκοσμίως και απασχολεί πάνω από 450 χιλ. εργαζομένους. Τα CVC Funds έχουν σημαντική εμπειρία επενδύσεων σε ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει πάνω από €750 εκατ. στη χώρα από το 2017. Η Morgan Stanley & Co. International plc και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ για τη συναλλαγή, ενώ οι δικηγορικές εταιρείες Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Καρατζά και Συνεργάτες ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι, και η εταιρεία EY ως σύμβουλος επί λογιστικών και αναλογιστικών θεμάτων. Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ έλαβε ανεξάρτητη γνωμοδότηση από την UBS Europe SE σχετικά με το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος καθώς και ανεξάρτητες νομικές συμβουλές από την Skadden Arps Slate Meagher και από Έλληνες καθηγητές Nομικής.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ

Αμέσως μετά την εξέλιξη ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς απέστειλε προς τους συνεργάτες μήνυμα το οποίο έχει ως εξής:

“Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες του Εταιρικού Δικτύου,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σήμερα 26/03/2021 στις 17:30,  ανακοινώθηκε από την  ΕΤΕ, η σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας μεταβίβασης ποσοστού 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC Capital Partners’ Fund VII.

Η Εταιρία μας εισέρχεται σε αυτήν την μεταβατική περίοδο, μέχρι την τυπική ολοκλήρωση της συναλλαγής, με ισχυρά Οικονομικά, Εποπτικά, Παραγωγικά και Ποιοτικά αποτελέσματα με κλείσιμο 2020 και με τα στοιχεία του πρώτου διμήνου 2021.

Όλα αυτά τα στοιχεία, εν μέσω αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος, είναι κατόρθωμα όλων, πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτά και αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί, Εργαζόμενοι, Συνεργάτες και Διοικητική Ομάδα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ήρεμοι και απερίσπαστοι, για να παραμείνει η Εταιρία Ηγέτης της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς.

Ευχαριστώ,

Στ. Κωνσταντάς
Δ/νων Σύμβουλος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση. Αυτή μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Σήμερα, 26 Μαρτίου 2021, παίχτηκε η τελευταία πράξη του ξεπουλήματος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το απόγευμα ο κ. Μυλωνάς ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. της τράπεζας συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για να ολοκληρώσει το εθνικό έγκλημα.

Επιλέχτηκε μια μέθοδος αποτίμησης που αφορά αποκλειστικά την κερδοφορία, και συγκεκριμένη τη μερισματική απόδοση, δηλαδή η προς αποτίμηση εταιρεία πρέπει να διανέμει μέρισμα, κάτι που δε συμβαίνει στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η μέθοδος αυτή είναι αντίθετη, αν παρθεί από μόνη της, με τον σκοπό αποτίμησης μιας ασφαλιστικής εταιρίας. 

Τι συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν;

Χωρίς αιδώ Κυβέρνηση, Τράπεζα Ελλάδος και ΕΤΕ δέχτηκαν να ξεπουληθεί η ιστορία αντί 234 εκατομμυρίων ευρώ για το 90% της Εταιρίας – όπως μαθαίνουμε – και σε μια πενταετία ακόμα 125 εκατομμύρια, εάν και εφόσον οι ζημιές των συμβολαίων ζωής με νοσοκομειακές καλύψεις διατηρηθούν στα όρια του budget που έχει καθοριστεί. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση 359 εκατομμύρια.

Να ξεπουληθούν 4500 οικογένειες σε ένα επιθετικό hedge fund, που θα απομυζήσει την εταιρία και σε 5 με 7 χρόνια θα την ξαναπουλήσει, σύμφωνα με τις δικές τους ανακοινώσεις.

Το επενδυτικό hedge fund CVC Partners ήδη κατέχει σχεδόν το 35% του μεριδίου της αγοράς στις Γενικές Κλινικές και σχεδόν το 30% του μεριδίου της αγοράς στις Μαιευτικές – Γυναικολογικές Κλινικές, καθώς στον όμιλο Υγεία περιλαμβάνονται το Λητώ και το Μητέρα…..Πιο συγκεκριμένα το CVC ελέγχει στον τομέα της ιδιωτικής υγείας τα εξής:

ΠΕΡΣΕΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ Α.Ε.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.

SKIAWORLD INVESTMENTS LIMITED  

GROUP MEDICAL PURCHASING Ε.Π.Ε 

METROPOLITAN ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΙΚΕ  

METROPOLITAN GENERAL  

ΥΓΕΙΑ ΑΕ

ΜΗΤΕΡΑ ΑΕ

ΛΗΤΩ ΑΕ

ALPHA-LAB AE  

Y-LOGIMED AE  

CRETA INTERCLINIC

BUSINESS CARE

Αλήθεια τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον με τις αυξήσεις ασφαλίστρων ζωής και υγείας; Σε τι ύψος θα τα καθορίσει, τη στιγμή που ο ίδιος είναι και ο αγοραστής και ο προσφέρων τις υπηρεσίες υγείας;

Το Δ.Σ. της ΕΤΕ δέχτηκε να ξεπουλήσουν μια εταιρία με πάνω από 1,2 δις ευρώ ίδια κεφάλαια, πάνω από 3,7 δις επενδεδυμένα κεφάλαια εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος τους στην Ελλάδα, πάνω από 500 εκατομμύρια ρευστότητα, και πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ φετινή κερδοφορία, με πλήρως καλυμμένη ακόμα και χωρίς μεταβατικά μέτρα την κεφαλαιακή της επάρκειά, Η δε συνολική κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής την τελευταία επταετία ξεπερνάει κατά πολύ τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Άραγε πόση ζημιά θα γίνει στην Ελληνική οικονομία από την αποεπένδυση και επανεπένδυση ενός hedge fund εκτός της πατρίδας μας; Σε ποιο σημείο σταματάει η κατηφόρα τους; Κατά τα άλλα προμοτάρουν την οικονομική επιτροπή για τα 200 χρόνια της Εθνικής Ανεξαρτησίας, αλλά οι ίδιοι την ξεπουλάνε όσο – όσο.

Η εύκολη απάντηση θα ήταν το τόσα μπόρεσαν, τόσα έκαναν, όμως αυτό δεν ταιριάζει στην περίπτωσή τους. Μεθόδευσαν και εκτέλεσαν προσχεδιασμένα και εν ψυχρώ την πώληση χωρίς να υπολογίζουν ότι ίσως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της Ιστορίας.

Τους έχει δοθεί ήδη δικαστική ασυλία για αυτό το οικονομικό έγκλημα.

Μεθόδευσαν την καθυστέρηση λήψης απόφασης για να αναγκάσουν το ΤΧΣ να εγκρίνει το ξεπούλημα, μιας και δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια από την DG Comp.

Πέταξαν στα σκουπίδια, λόγω της εσκεμμένης καθυστέρησής τους, την επιλογή της εισαγωγής της Εταιρίας μας στο Χρηματιστήριο….(……)

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics