ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΟΣ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΟΧΗΜΑ ΑΛΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Ατυχήματα και Ζημίες στο Εξωτερικό και ανταπόκριση ξένων Ασφαλιστικών Εταιρειών στην Ελλάδα

Η απάντηση βρίσκεται στο ελληνικό Τμήμα του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης. Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης (Γ.Δ.Α.) είναι Ν.Π.Ι.Δ. με έδρα την Αθήνα, το οποίο εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Συνεστήθη με το Νόμο 489/76 (ΦΕΚ.Α331) που ρυθμίζει την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης από αυτοκίνητα και η λειτουργία του είναι πλήρως εναρμονισμένη προς τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ελληνικό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης λειτουργεί από την 20η/8/1987 και μέλη του είναι υποχρεωτικά και αυτοδικαίως όλες οι ασφαλιστικές
επιχειρήσεις που ασκούν στην Ελλάδα τον Κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης από την κυκλοφορία αυτοκινήτων.
Τι ακριβώς προσφέρει το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης και ποιες είναι οι λειτουργίες του

• Χορηγεί στις ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν στην Ελλάδα Πράσινες Κάρτες για τους ασφαλισμένους τους.
• Διακανονίζει ζημίες που προκαλούνται στην Ελλάδα από οχήματα άλλων κρατών μελών του Συστήματος Πρασίνων Καρτών.
• Εγγυάται για την αποζημίωση των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων από την κυκλοφορία ελληνικών οχημάτων σε άλλα κράτη μέλη του Συστήματος.
• Εκδίδει Πιστοποιητικά Συνοριακής Ασφάλισης.
• Έχει τον ρόλο του “αντασφαλιστή” των μελών του παρέχοντας σε αυτά αντασφαλιστική υποστήριξη τύπου “Υπερβάλλουσας Ζημίας” (Excess of Loss) για το μέρος της ευθύνης τους που υπερβαίνει τα κατώτατα υποχρεωτικά όρια ασφάλισης αστικής ευθύνης που ισχύουν στην Ελλάδα.
• Προσυπογράφει με τα αντίστοιχα Γραφεία του εξωτερικού την Ενοποιημένη Συμφωνία και κάθε άλλη διεθνή συμφωνία που αφορά στο Σύστημα.
• Έχει ορισθεί ως ο “Οργανισμός Αποζημίωσης” που προβλέπει η 4η Οδηγία της Ε.Ε. ήδη άρθρο 24 της Κωδικοποιημένης Οδηγίας Αυτοκινήτου 2009/103/ΕΚ και το Π.Δ. 10/2003 (ΦΕΚ.Α.7) για την προστασία των επισκεπτών, θυμά- των τροχαίου ατυχήματος εκτός της χώρας διαμονής τους.

Συμβουλές για Τροχαίο Ατύχημα στην Ελλάδα με όχημα με ξένες Πινακίδες
• Καλέστε την Τροχαία για να καταγράψει το ατύχημα.
• Φροντίστε να σημειώσετε σωστά τον αριθμό κυκλοφορίας του αλλοδαπού οχήματος και την χώρα προέλευσης.
• Σημειώστε οπωσδήποτε την μάρκα και τον τύπο του αλλοδαπού αυτοκινήτου.
• Ζητήστε από τον αλλοδαπό οδηγό την πράσινη κάρτα του ή το ασφαλιστήριο του. Αν υπάρχει δυνατότητα, φωτοτυπήστε ή φωτογραφήστε την πράσινη κάρτα ή το ασφαλιστήριο ή κόψτε το αντίγραφο της πράσινης κάρτας ή της συνοριακής ασφάλισης. Αν αυτό δεν είναι δυνατό αντιγράψτε λεπτομερώς τις παραγράφους 3, 4, 5 και 10 της πράσινης κάρτας. Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστηρίου, αντιγράψτε το όνομα της αλλοδαπής ασφαλιστικής εταιρίας, τον αριθμό συμβολαίου και τις ημερομηνίες ισχύος.
• Επικοινωνήστε το ταχύτερο με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης για περαιτέρω οδηγίες.
• Το Ελληνικό Γραφείο αναλαμβάνει τον διακανονισμό κάθε ατυχήματος που προκλήθηκε στην Ελλάδα από όχημα το οποίο φέρει πινακίδες άλλου κράτους μέλους του Συστήματος Πρασίνων Καρτών και είναι εφοδιασμένο με Πράσινη Κάρτα ή Πιστοποιητικό Συνοριακής Ασφάλισης ή προέρχεται από χώρα κράτους – μέλους της Ε.Ε. και Ε.Ο.Χ.
• Σε περίπτωση που η ξένη ασφαλιστική εταιρία έχει Διορισμένο Ανταποκριτή στην Ελλάδα, το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης είναι αρμόδιο να σας παραπέμψει στον
ανταποκριτή της ξένης ασφαλιστικής εταιρίας στην Ελλάδα για να αναλάβει το διακανονισμό του ατυχήματος, υπό την επίβλεψή του και σύμφωνα πάντα με τους όρους της
Ενοποιημένης Συμφωνίας.
• Σε περίπτωση που η ξένη ασφαλιστική εταιρία δεν έχει διορίσει Ανταποκριτή της στην Ελλάδα, ο διακανονισμός του ατυχήματος γίνεται με τη φροντίδα του ελληνικού Γραφείου, το οποίο διορίζει μία ελληνική ασφαλιστική επιχείρηση μέλος του να αναλάβει τον διακανονισμό της συγκεκριμένης ζημίας.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics