Βροχή e- προσφορών, νέες πρακτικές πωλήσεων, και η παραγωγή εξανεμίζεται

του Γιάννη Βερμισσώ

Βροχή οι προσφορές ασφαλειών. Έρχονται με ηλεκτρονικά μηνύματα σε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι βλέπουν την ασφάλιση να προτείνεται εύκολα και να προσπαθεί να δελεάσει με την τιμή της και την γρήγορη διαδικασία μέσα από την οποία  μπορεί να πραγματοποιηθεί συμπληρώνοντας μια  φόρμα ή μιλώντας με κάποιον (;;) ως προέκταση του μηνύματος. Την ίδια ώρα και τηλεφωνικές οχλήσεις, προσφορές, και άλλα συναφή έρχονται να συμπληρώσουν την δαιδαλώδη εικόνα που παρουσιάζει η “πρόταση για ασφάλιση” ή η ενημέρωση για την ασφάλιση που μπορεί να γίνει και από απόσταση με ότι πιθανόν να περιβάλλει την διαδικασία.

Αυτό το νέο περιβάλλον που δημιουργείται προκαλεί ανησυχία και ταυτόχρονα δεν είναι ιδιαιτέρως αντίστοιχο με όλη την διαδικασία ελέγχου, πιστοποίησης, εκπαίδευσης και εφαρμογής όρων και προϋποθέσεων που νομοθετικά περιβάλλουν την ιδιωτική ασφάλιση  με ένα και μοναδικό σκοπό που είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας, και η ενίσχυση της φερεγγυότητας  και των διαδικασιών και των επαγγελματιών.

Η κατάσταση των e-προσφορών δείχνει να εκτινάσσεται ενώ  και μεταξύ αυτών που ακολουθούν την μέθοδο, εντείνεται ο ανταγωνισμός με τις δικές του μορφές. Την ίδια ώρα καταγγελίες συγκεντρώνονται και επιχειρείται οργανωμένη προσέγγιση με την βοήθεια των εποπτικών και νομοθετικών αρχών ώστε να διασφαλιστεί η συνέπεια στην αγορά και η τήρηση των ορθών κανόνων λειτουργίας βάσει την νομοθεσίας που υπάρχει.

Το περιβάλλον που δημιουργείται είναι  σαθρό. Μάλιστα σήμερα που η παραγωγή ασφαλίστρων και η πώληση ασφαλειών έρχεται αντιμέτωπη με σειρά από εμπόδια που προβάλουν οι πολίτες το φαινόμενο των e -προσφορών ασφαλειών έρχεται να προκαλέσει νέες εξελίξεις και φυσικά ανατρέπει μια πεπατημένη. Οι συνέπειες της κατάστασης προφανώς σκληρές στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και την αντίληψη περί ασφάλισης, ασφαλειών και ασφαλιστικής συνείδησης. Τα όσα συμβαίνουν δημιουργούν εντυπώσεις και συντελούν στην διαμόρφωση μιας “βιαστικής” επιφανειακής γνώμης για την όλη διαδικασία.

Η αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας δείχνει επιτακτική στο επίπεδο της θέσπισης κανόνων, και τήρησης βασικών αρχών οι οποίες νομοθετικά είναι καθορισμένες. Ήδη όπως έχει γίνει γνωστό από την πλευρά της ΕΕΑΕ υπάρχει συστηματική προσπάθεια και καταγράφονται στοιχεία τα οποία συγκεντρωτικά θα κατατεθούν στις αρμόδιες αρχές.

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics