Αλλαγές στρατηγικής της ασφαλιστικής αγοράς στην διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών

του Γιάννη Βερμισσώ

Μέχρι και η ασφαλιστική αγορά, παρά την ανάπτυξή της δε μπόρεσε να καλύψει το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν την τελευταία δεκαετία από την εξέλιξη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα οι έρευνες αποδεικνύουν την αδυναμία καθώς αποκαλύπτουν ότι μικρό ποσοστό της παγκόσμια αγοράς είναι επαρκώς  προετοιμασμένο. Πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες, απειλούν στην καθημερινότητα τις κοινωνίες και τις οικονομίες.

Ο  ασφαλιστικός κλάδος λόγω της μεταβλητότητας των  δεδομένων χρειάζεται να είναι σε ετοιμότητα και να επιδεικνύει αυξημένη προσαρμογή στην στρατηγική του σχετικά με τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται και συστράτευση όλων των φορέων κράτους και ιδιωτών.

Αυτό προσδιορίζεται σε έρευνα της Capgemini η οποία δημοσιεύτηκε το Μάιο και αναφέρεται σε άρθρο του Reuters

Από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται ότι  μόνο το 8% της ασφαλιστικής βιομηχανίας είναι επαρκώς προετοιμασμένο για τις επιπτώσεις από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και τα μοντέλα των ασφαλιστικών εταιρειών πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να διασφαλιστεί η  ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Ακόμα η ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή απαιτεί σύμφωνα με την μελέτη εστιασμένη στρατηγική στην ανάλυση δεδομένων κάτι που μοιάζει δύσκολο καθώς  μόλις το 35% των ασφαλιστικών εταιρειών παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν υιοθετήσει τέτοιου είδους εργαλεία που να οδηγούν σε ορθότερη διαχείριση των κινδύνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές έχουν αυξηθεί κατά 250% τα τελευταία 30 χρόνια, με κινδύνους όπως οι πυρκαγιές και οι καταιγίδες, να οδηγούν σε απώλειες μεγάλης κλίμακας.

Να αναφερθεί ότι στην έρευνα της capgemini συμμετείχαν 4.900 πελάτες ασφαλιστικών εταιρειών από 16 χώρες και 270 στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών από 27 χώρες.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics