Αυξημένες εισφορές στον ΕΦΚΑ Φεβρουαρίου 2023 οι μη μισθωτοί

Αύξηση αναμένεται να δουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες στα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών του e- ΕΦΚΑ για τον μήνα Φεβρουάριο 2023.

Η αύξηση αυτή θα είναι στις εισφορές για την σύνταξη που από φέτος και κάθε χρόνο θα αυξάνονται στο ύψος του πληθωρισμού αλλά και στο ποσό των 10 ευρώ ανά μήνα για την κάλυψη της ανεργίας που αναμένεται, κατά πληροφορίες, να είναι κοντά στο 5%.

Αν και το υπουργείο Εργασίας δεν έχει κάνει καμία αναφορά για το ποσοστό της αύξηση στις εισφορές σύνταξης αλλά με δεδομένο ότι ο μέσος όρος πληθωρισμού για το 2022 αναμένεται να  είναι κοντά ή λίγο πάνω από το 9%  η εκτίμηση είναι:

Η κατώτατη κατηγορία από τα 210 ευρώ να πάει στα 231 ευρώ (+21 ευρώ), η δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία θα ανέβει στα 277,2 ευρώ από 252, η τρίτη κατηγορία στα 332,2 ευρώ από 302, η τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία θα ανέβει στα 399,3 ευρώ από 363 ευρώ τον μήνα, η πέμπτη στα 478,5 ευρώ από 435 και η έκτη ασφαλιστική κατηγορία θα αυξηθεί στα 622,6 ευρώ από 566 ευρώ τον μήνα σήμερα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι έχουν υπάρξει αντιδράσεις από τους επαγγελματικούς φορείς των μη μισθωτών και κύρια από τους δικηγόρους που είχαν προτείνει για φέτος να ανασταλεί η εφαρμογή της αύξησης , λόγω του γεγονότος ότι ο πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.

Επίσης οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών προβλέπουν οτι οι αυξήσεις αυτές σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική κρίση θα προκαλέσουν νέα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς πολλοί επαγγελματίες δεν θα μπορούν να πληρώνουν κάθε μήνα τις εισφορές τους.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics