Σφοδρές καταγγελίες ΠΟΑΔ για “κακοποίηση” πελατών της διαμεσολάβησης απο εναλλακτικά δίκτυα

Αγανάκτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται εις βάρος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από την αθέμιτη λειτουργία εναλλακτικών παρόχων ασφάλισης, με τακτικές που αποβαίνουν σε βάρος των επαγγελματιών, εκφράζει η ΠΟΑΔ και διαμηνύει ότι προχωρεί σε δράσεις αντιμετώπισης. Σε συνομιλία που είχαμε ως insuranceeea με τον κ. Τσολάκη  μας ανέφερε ότι οι καταγγελίες που φθάνουν στην ΠΟΑΔ πληθαίνουν και δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και διόγκωση του φαινομένου.
Επισημαίνει ο κ. Τσολάκης ότι: “η διαμεσολάβηση ποτέ άλλοτε δεν ήταν απολογούμενη μετά την εφαρμογή της  αμφιλεγόμενης διαφάνειας για τα προσωπικά δεδομένα.  Κάθε φορά που καλείται ο επαγγελματίας ασφαλιστικός Πράκτορας να εφαρμόσει τις βασικές αξίες που διέπουν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, προσέγγιση, πώληση, σέρβις βρίσκει υφάλους και εμπόδια.”
Και προσδιορίζει ότι : “τράπεζες ,πλατφόρμες και  εναλλακτική πώληση έχουν αντιδεοντολογική συμπεριφορά απέναντι στα φυσικά δίκτυα”.
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΠΟΑΔ αναφέρει ότι λεκτικές αναφορές  του τύπου: “δεν εξουσιοδοτείστε να παραδώσετε ασφαλιστικά έγγραφα του  πελάτη σας “ καταγγέλλονται καθημερινά στην Ομοσπονδία.
Αναφορικά με αυτό, συνεχίζει: ” η διαπίστωση αυτή μας κάνει καχύποπτους και εχθρικά τοποθετούμενους σε παρόχους υπηρεσιών όπως οι τράπεζες. Πως είναι δυνατόν ο Επαγγελματίας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής -Πράκτορας του οποίου η ιδιότητα  αναγράφεται με όσα  απαιτεί η νομοθεσία στην πρώτη σελίδα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που εκδίδονται από νόμιμες λειτουργούσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις και έχοντας και κωδικό της Εταιρείας που εξουσιοδοτείται,  να προπαρασκευάζει και να ολοκληρώνει μια πώληση ασφαλιστικού προϊόντος να μην μπορεί να παραδίδει με φυσική παρουσία το ασφαλιστικό προϊόν που εκπόνησε με τον πελάτη του -άλλωστε όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα έχουν τις υπογραφές που απαιτούνται από τον πελάτη  – σε οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα”.
ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ -GDPR
Και εξηγεί ο κ. Τσολάκης: “Ο λόγος περί προσωπικών δεδομένων και εφαρμογής του GDPR από  25/5/ 2018 εκτός της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της  διαφάνειας,  πρέπει να προστατεύει και την κατηγορία των επαγγελματιών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών – πρακτόρων από περιπτώσεις όπως αυτές του αθέμιτου ανταγωνισμού από επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση, καλύπτοντας συμπεριφορές ικανές να επηρεάσουν την δομή της αγοράς και αποβλέπουσες στην παρεμπόδιση διατήρησης ή ανάπτυξης του ανταγωνισμού”.
Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ
“Τα παραδείγματα της “κακοποίησης” πελατών μας από τραπεζοϋπαλλήλους με την φιλοσοφία της τραπεζικής εξυπηρέτησης πέραν των ασφαλιστικών προϊόντων με κριτήριο την πώληση των,  είναι καθημερινά και εγκυμονούν πολλούς κινδύνους” τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΑΔ. Και συμπληρώνει : ” Η λανθασμένη έκβαση συμπερασμάτων από πλευράς των Ελλήνων καταναλωτών για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση  με κριτήριο τον τραπεζικό τομέα και με υπονοούμενα την αφερεγγυότητα και την προχειρότητα που επικαλούνται ακόμη και στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων έναντι των φυσικών δικτύων  πρέπει να εκλείψει. Αλλά αν δεν εκλείψει με τις νουθεσίες αλλά και τις  παραινέσεις που δίνονται καθημερινά από την πλειοψηφία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης μέσω των θεσμικών οργάνων της θα πρέπει επώνυμα και με θάρρος ο κάθε επαγγελματίας ασφαλιστικός πράκτορας να εκμαιεύει τόσα στοιχεία ικανά που να οδηγούν την αγορά σε επώνυμες καταγγελίες στην Δ.Ε.Ι.Α και τον κεντρικό τραπεζίτη”.

 Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Τσολάκης διαμηνύει:

“Η αρωγή μας προς τις τραπεζοασφαλιστικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο ,δεν γίνεται γνωστός τραπεζικός όμιλος να προωθεί πώληση συγκεκριμένης  ασφαλιστικής ανάγκης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του  υποδεικνύοντας τον Έλληνα πολίτη να παρακάμψει τον Επαγγελματία Ασφαλιστικό Πράκτορα. Η ΠΟΑΔ δεσμεύεται να καταγγείλει με όλες τις νομικές διαδικασίες αθέμιτες συμπεριφορές θέτοντας ως μοναδικό πάροχο ασφαλιστικών υπηρεσιών τον Έλληνα Επαγγελματία Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή ο οποίος καλείται καθημερινά να αποδεικνύει τον επαγγελματισμό του και το αδιαπραγμάτευτο επαγγελματικό του ήθος” .


© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics