Δ. Γαβαλάκης στη Βουλή: VIDEO Προτάσεις και επισημάνσεις για το ν/σ για την “ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών”

Επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις» τοποθετήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (26/6/2024) ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Δημήτρης Γαβαλάκης.

Εκφράζοντας τις θέσεις του Ε.Ε.Α., και μέσω αυτού και της ΚΕΕΕ, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας ότι “οι οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι τόσο υψηλές πια και το κενό της προστασίας τόσο μεγάλο που είναι προφανές ότι δεν μπορεί ένας κρατικός προϋπολογισμός να καλύψει αυτή την ανάγκη”.

Επισήμανε ότι η βοήθεια που δόθηκε στο παρελθόν στις επιχειρήσεις μέσω της κρατικής αρωγής – η οποία παραμένει για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών κάτω από 2 εκατ. ευρώ- ήταν σημαντική αλλά δεν μπορούσε να καλύψει όλο το εύρος των υποχρεώσεων που δημιουργούσε μία φυσική καταστροφή και σίγουρα όχι στην ταχύτητα που ήταν αναγκαία ώστε να μπορέσει μια επιχείρηση να αποκαταστήσει αμέσως τις ζημιές και να ξεκινήσει ξανά τη λειτουργία της.

“Υπό αυτή την έννοια η προσπάθεια να πάνε κρατική αρωγή και ιδιωτική ασφάλιση χέρι – χέρι στη μετάβαση είναι θετική, ενώ θετικό ρόλο σε αυτό μπορεί να παίξει και το σχετικό Παρατηρητήριο που νομοθετείται”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβαλάκης.

Εξέφρασε ακόμη ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποδέχτηκε, μετά τη σχετική διαβούλευση, πρόταση του Ε.Ε.Α. να υπάρχει στο Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών εκπρόσωπος της επιχειρηματικότητας.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι περισσότερο “τολμηρό” σε ό,τι αφορά το όριο των 2 εκατ. ευρώ για τον κύκλο εργασιών, προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις στη μετάβασή τους στηριζόμενες στην ιδιωτική ασφάλιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε να διερευνηθεί η δυνατότητα παροχής φορολογικών κινήτρων, σημειώνοντας:

“Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, που πια με δικούς της πόρους θα κληθεί να καλύψει τις συνέπειες μίας φυσικής καταστροφής, χρειάζεται και φορολογική βοήθεια. Ο φόρος σε αυτές τις καλύψεις, με βάση μνημονιακές απαιτήσεις, έχει αυξηθεί και το ασφάλιστρο περιουσίας επιβαρύνεται με έναν σημαντικό φορολογικό συντελεστή. Κατά συνέπεια θα μπορούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα, μιας και φεύγει ένα βάρος από τον κρατικό προϋπολογισμό, μείωσης της συγκεκριμένης φορολογικής επιβάρυνσης”.

Διατύπωσε, τέλος, τη θετική στάση του Ε.Ε.Α. στο ελάχιστο όριο ασφάλισης -70%- με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού μίας επιχείρησης, τονίζοντας όμως την ανάγκη προσδιορισμού των ειδικών παραμέτρων με σχετική Υπουργική Απόφαση.

“Συνολικά πιστεύουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η συγκεκριμένη στρατηγική και θεωρούμε ότι το Παρατηρητήριο μπορεί να συμβάλει ώστε να οδηγηθούμε ταχύτερα σε μείωση του απαιτούμενου ορίου ασφάλισης από τα 2 εκατ. στο 1,5 ή στο 1 σταδιακά”, κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ε.Α..

Δείτε το βίντεο:

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics