Τι θα συζητήσουν ΕΑΕΕ-ΔΕΙΑ

Οι Πράξεις 30, 31 και τα προβλήματα εφαρμογής τους θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης συνάντησης της ΕΑΕΕ με την εποπτική αρχή. Ήδη, επιτροπή που συγκρότησε η Ένωση έχει αναλάβει το έργο καταγραφής των δυσλειτουργιών που επισημαίνονται, ενώ έχει ολο

Οι Πράξεις 30, 31 και τα προβλήματα εφαρμογής τους θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης συνάντησης της ΕΑΕΕ με την εποπτική αρχή. Ήδη, επιτροπή που συγκρότησε η Ένωση έχει αναλάβει το έργο καταγραφής των δυσλειτουργιών που επισημαίνονται, ενώ έχει ολοκληρωθεί ένας γύρος ελέγχων από τη ΔΕΙΑ.

Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, στο 60% των ελεγχθέντων θα έπρεπε να επιβληθούν πρόστιμα, καθώς έχουν διαπιστωθεί πρακτικές που ξεφεύγουν κατά πολύ από το γράμμα και το πνεύμα των νέων ρυθμίσεων, σε σημείο μάλιστα που να συνιστούν και αθέμιτο ανταγωνισμό. Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει ένα «άτυπο» περιθώριο προσαρμογής, και πάντως αυτό θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί η ΕΑΕΕ για το σύνολο των μελών της.

Στο θέμα αυτό έγινε αναφορά και κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Αναφερόμενος στις ρυθμιστικές αλλαγές που διαμορφώνουν ένα αυστηρό και απαιτητικό πλαίσιο για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους διαμεσολαβητές, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων της ΕΑΕΕ, κ. Ν. Μακρόπουλος, τόνισε πως θα πρέπει να προβλέπεται επαρκής χρόνος για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς.

Βασικό θέμα στο ραντεβού της ΕΑΕΕ με τον Επόπτη, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα είναι η εξαίρεση των μεγάλων πελατών από τη ρύθμιση που προβλέπει ότι της έναρξης κάθε ασφαλιστηρίου προηγείται η καταβολή των ασφαλίστρων. Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένεται να τονίσουν ότι η διάταξη ξεφεύγει της λογικής της αγοράς, αλλά και των αντοχών των μεγάλων εταιρειών.