Η ΔΕΙΑ δεν είναι ο εισπράκτορας των ασφαλιστικών εταιρειών

Τα «σπασμένα» της ανετοιμότητας και των αυτοσχεδιασμών ασφαλιστικών εταιρειών που έσπευσαν να εφαρμόσουν τις Πράξεις 30 και 31 της ΤτΕ, πληρώνουν καταναλωτές και διαμεσολαβητές.

Τα «σπασμένα» της ανετοιμότητας και των αυτοσχεδιασμών ασφαλιστικών εταιρειών που έσπευσαν να εφαρμόσουν τις Πράξεις 30 και 31 της ΤτΕ, πληρώνουν καταναλωτές και διαμεσολαβητές.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αποτυπώνεται στις ανανεώσεις Φεβρουαρίου, ότι η κάθε ασφαλιστική εταιρεία εμφανίζεται να ακολουθεί τη δική της εισπρακτική πολιτική. Η σύγχυση, οι αντιφάσεις, αλλά και πρακτικές που βρίσκονται στα όρια του αθέμιτου ανταγωνισμού είναι τα «συμπτώματα» αυτής της εσπευσμένης συμμόρφωσης, που βέβαια είχε προβλεφθεί και για αυτό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε προειδοποιήσει έγκαιρα.

Δυστυχώς η ΤτΕ επέμεινε στην άμεση εφαρμογή διατάξεων που φαίνεται ότι δεν έχουν διασαφηνιστεί ούτε καν στο επίπεδο των θεσμικών φορέων της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αποκαλύφθηκε από το διάλογο με την ΕΑΕΕ με τις ενώσεις των διαμεσολαβητών, όταν σε έκκλησή τους για ενημέρωση των καταναλωτών και διαμεσολαβητών, η Ένωση απάντησε με μία εγκύκλιο που έδειχνε το λιγότερο αντιφατική, χωρίς ουσιαστική διευκρίνιση των γκρίζων σημείων.

Έχει επισημανθεί από φορείς των διαμεσολαβητών ότι υπάρχουν αντικρουόμενες διατάξεις που ακυρώνονται ή επικαλύπτονται από ισχύοντες νόμους που δεν καταργούνται και ότι μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται στην πράξη ότι επιχειρείται να εφαρμοσθεί μια πρακτική αλλαγής είσπραξης, και άρα ασφαλιστικής κάλυψης, χωρίς να έχουν προβλεφθεί και επιλυθεί τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή τους.

Βέβαια, οι επισημάνσεις αυτές δεν αρκούν. Χρειάζεται η οργανωμένη και τεκμηριωμένη παρέμβαση των φορέων των διαμεσολαβητών, κάτι που αναγνωρίζει σε πρόσφατη επιστολή της η ΕΕΑΕ, δεσμευόμενη ότι «σύντομα θα κοινοποιήσει τις θέσεις της και τα θέματα προς την Τράπεζα της Ελλάδος».

Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει και η ΤτΕ να συνειδητοποιήσει ότι κατά κανένα τρόπο δεν είναι ο εισπράκτορας των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά ότι έχει έναν ευρύτερο θεσμικό ρόλο θεματοφύλακα μιας δύσκολης αγοράς, η οποία δεν αυτορρυθμίζεται με την ταχύτητα και την ετοιμότητα που ίσως κάποιοι τεχνοκράτες της ΔΕΙΑ φαντάζονται.

Παράγοντες της αγοράς υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή οι Πράξεις, ότι σε κάθε περίπτωση η εποπτική αρχή όφειλε να έχει προβλέψει τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν ορισμένοι κλάδοι ασφάλισης, κυρίως σε ότι αφορά το εισπρακτικό, και να έχει νομοθετήσει ανάλογα.

Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά: ήδη ελεγκτές της ΔΕΙΑ έχουν ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο ελέγχων, και τα πορίσματά τους ασφαλώς κάτι θα τους λένε για τον απαιτούμενο χρόνο και τις ενέργειες προσαρμογής στις επιβαλλόμενες διατάξεις…