Η ΕΑΕΕ ενημερώνει τους καταναλωτές για την προείσπραξη

Με την ψήφιση του νόμου 4261/2014 (ΦΕΚ Α΄ 107/5.5.2014) στις αρχές Μαΐου, διαμορφώθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου. Καθιερώνεται πλέον η προείσπραξη των ασφαλίστρων,

Με την ψήφιση του νόμου 4261/2014 (ΦΕΚ Α΄ 107/5.5.2014) στις αρχές Μαΐου, διαμορφώθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου. Καθιερώνεται πλέον η προείσπραξη των ασφαλίστρων, το οποίο σημαίνει πως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν ισχύει, αν δεν καταβληθούν πρώτα τα ασφάλιστρα από τον ασφαλιζόμενο. Επίσης, καταργείται το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης και το σήμα προσωρινής ασφάλισης.

Οι ρυθμίσεις αυτές αλλάζουν το επί δεκαετίες ισχύον καθεστώς, γεγονός που – όπως είναι φυσικό – προκαλεί σύγχυση στον καταναλωτή, εξ ου και απαιτείται άμεσα η ενημέρωσή του από τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να μην βρεθεί εκτεθειμένος και ανασφάλιστος.

Παρά το ότι ο νομοθέτης δεν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα της ενημέρωσης του καταναλωτή, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών – εκτιμώντας την κρισιμότητα του θέματος – απέστειλε στις εταιρείες-μέλη της σχετική εγκύκλιο, η οποία περιλαμβάνει επιστολή πουαπευθύνεται σε όλους τους ασφαλισμένους του Κλάδου Αυτοκινήτου.

Στην επιστολή αυτή, αναφέρονται με σαφήνεια τα όσα ισχύουν πλέον μετά την εφαρμογή του νέου νόμου, δίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις, καθώς και συμβουλές προς τους ασφαλισμένους, προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς και να τηρήσουν τα όσα προβλέπονται, ώστε να είναι απόλυτα καλυμμένοι είτε σε περίπτωση ατυχήματος είτε σε περίπτωση ελέγχου από τις Αρχές.

Ελπίζουμε οι εταιρείες να προχωρήσουν στην άμεση ενημέρωση των πελατών τους, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του κλάδου και να αποφευχθούν τυχόν τριβές ή ακόμη και ακυρώσεις συμβολαίων.

Η καθιέρωση της προείσπραξης του ασφαλίστρου στον κλάδο υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτου είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξυγίανση του κλάδου, θα πρέπει όμως να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι καταναλωτές να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς. Η κίνηση αυτή της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών αποτελεί οπωσδήποτε ένα τέτοιο μέτρο.

 

Π.Μ.

 

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics