Φυγή ασφαλιστικών εταιρειών και κεφαλαίων

Του Γιάννη Βερμισσώ.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Φυγή κεφαλαίων ενδεχομένως και εταιρειών προκαλεί το νέο οικονομικό περιβάλλον. Η αστάθεια που δημιουργήθηκε αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με αποτέλεσμα η ελληνική επιχειρηματικότητα και οι εταιρείες που την συνθέτουν να σκέπτονται πολύ σοβαρά τις προοπτικές που διαμορφώνονται και με ποιόν τρόπο θα τις αντιμετωπίσουν.

Κατά τις πληροφορίες του insurance-eea ασφαλιστικές εταιρείες αλλοδαπές, ελληνικών συμφερόντων, αλλά και μεσιτικές βρίσκονται σε διεργασίες σχετικά με το πώς θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη  λειτουργία τους στο ελληνικό έδαφος χωρίς να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή όπως προσφάτως συνέβη, γεγονός που καταγράφηκε στα δεδομένα οπότε και πλέον αποτελεί παράμετρο στην στρατηγική των εταιρειών.

Παράλληλα οι ασφαλιστικές εξετάζουν και το κατά πόσο συμφέρει να διατηρούν την έδρα τους εδώ ή να ακολουθήσουν τον δρόμο άλλων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που ήδη έχουν αλλάξει έδρα -βαλκάνια- και ταυτόχρονα συνεχίζουν να λειτουργούν στην Ελλάδα και μάλιστα αποτελούν Brand ισχυρά. Ο προβληματισμός δεν αφορά το αν θα  συνεχίσουν ή όχι να υφίστανται στην ελληνική αγορά αλλά το νομικό καθεστώς με το οποίο θα λειτουργούν ώστε να μην υπάρχει ανασφάλεια η οποία βέβαια προϋπήρχε αλλά πλέον κορυφώθηκε ανοίγοντας μία μόνιμη ανησυχία.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι εταιρείες που καθημερινό τους μέλημα είναι να προστατεύουν τα κεφάλαιά τους γεγονός που δεν τους επιτρέπει να τα κρατούν στην εγχώριο αγορά. Αντίθετα ελληνικές εταιρείες κατά πληροφορίες που τηρούσαν τα κεφάλαιά τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έπαθαν νευρικό κλονισμό  αγωνιώντας για τυχόν "κούρεμα" το οποίο θα τους προκαλούσε ολική καταστροφή.

Είναι προφανές ότι και αυτοί πλέον θα μεριμνήσουν να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους μέχρι να επικρατήσει αίσθημα ομαλότητας στην οικονομία και να απομακρυνθούν οι ανησυχίες. Αυτό προϋποθέτει προσπάθεια και δρόμο στον οποίο οι επιχειρήσει δεν είναι πρόθυμες να συμπορευτούν βάζοντας το κεφάλι τους στην γκιλοτίνα.

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics