Πρόκληση νίκης για εταιρείες και διαμεσολάβηση

Παρέμβαση του προέδρου του ΕΕΑ Ι. Χατζηθεοδοσίου με αφορμή τις φοροεπιβαρύνσεις στα ασφάλιστρα: Πρόκληση νίκης για εταιρείες και διαμεσολάβηση

Παρέμβαση του προέδρου του ΕΕΑ Ι. Χατζηθεοδοσίου με αφορμή τις φοροεπιβαρύνσεις στα ασφάλιστρα: Πρόκληση νίκης για εταιρείες και διαμεσολάβηση


Επιβαρύνσεις φορολογικές επιβλήθηκαν για μια ακόμη φορά στην ασφαλιστική αγορά.

Αντίθετα με την παγκόσμια τάση επιβράβευσης-κινητροδότησης – υποστήριξης της ιδιωτικής ασφάλισης εδώ στην Ελλάδα εξ ανάγκης  -είπαν – πήγαμε ανάποδα. 

Τα νέα φοροεπιβαρυντικά  μέτρα αποβαίνουν πολλαπλώς σε βάρος του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης. 

Φέρνουν αύξηση στον κλάδο αυτοκινήτου, αύξηση στον κλάδο πυρός, έμμεσες αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας. Οδεύουμε προς το χειρότερο.

Η κυβέρνηση, στυγνά, απουσία φαντασίας,   κοντόφθαλμα, αποφάσισε να  επιβάλλει τον κλάδο και τους πολίτες σε φορολογική δοκιμασία.

Παράβλεψε, ηθελημένα ή εν αγνοία της την πραγματική παγκόσμια διάσταση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης.  Αδιαφόρησε για την κοινωνική προσφορά του κλάδου, αψήφησε την όποια ευαισθησία και έλαβε την λάθος απόφαση.

Εθελοτυφλεί;  Εκτονώνει τις ισχυρές έξωθεν πιέσεις; Βιάζεται να παρουσιάσει μέτρα; 

Όποια εκδοχή και να ισχύει η τελική επιλογή για επιβάρυνση της ιδιωτικής ασφάλισης είναι άστοχη.

Είναι αντιαναπτυξιακή δεν βοηθά τους πολίτες να διασφαλίσουν κάτι καλύτερο γι΄ αυτούς, τις οικογένειές τους, τις επιχειρήσεις τους, τη ζωή τους. 

Η ελληνική πολιτεία σήμερα όχι μόνο δεν προσφέρει τα αυτονόητα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες αλλά πολύ χειρότερα δεν επιτρέπει , δεν ενισχύει, δεν στηρίζει τους πολίτες να απολάβουν τα αυτονόητα –πληρώνοντας- στην ιδιωτική ασφάλιση. 

Είναι άνισο σε άλλες χώρες να δίνουν κίνητρα για την καταφυγή των πολιτών στην ιδιωτική ασφάλιση και εδώ να ορθώνονται  ολοένα και  νέα εμπόδια.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ –ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ

Κάτω από αυτές τις αντιαναπτυξιακές συνθήκες, εμείς οι συντελεστές της ασφαλιστικής αγοράς, όλοι μαζί οφείλουμε να προχωρήσουμε. Έχουμε  χρέος, ευθύνη, και βαρύ έργο  να πείσουμε τους πολίτες και την κυβέρνησης ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι «προνόμιο» των ασθενέστερων   οικονομικο-κοινωνικά πολιτών. Η ανάγκη για προστασία διογκώνει την ανάγκη για ιδιωτική ασφάλιση.

Είναι μοναδική ευκαιρία για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τους διαμεσολαβητές, κάθε συντελεστή της ασφαλιστικής αγοράς να αποδείξουν την ανυπολόγιστη αξία που έχουν. Να δείξουν πώς τόσα χρόνια είναι αφανείς πρωταγωνιστές έχοντας στηρίξει χιλιάδες ανθρώπους στις δυσκολότερες στιγμές της ζωής τους.

Σήμερα, είναι ιστορικές στιγμές για πολλά πράγματα που αφορούν την χώρα μας.

Είναι όμως και στιγμές ευθύνης, καθοριστικές για την οικονομία και τους πολίτες.

Η ιδιωτική ασφάλιση έχει συμβολικό και ουσιαστικό ρόλο. Αυτόν θα διατρανώσουμε για πρώτη φορά όπως πρέπει. Θα «σπάσουμε τις αλυσίδες» αυτές που επί σειρά ετών κρατούν τον κλάδο χαμηλά και τους επαγγελματίες δέσμιους μιας ανόητης συνθηκολογίας.

Η διαμεσολάβηση και οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να πείσουν πολίτες και κράτος. Μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην εθνική προσπάθεια για πρόοδο. Μπορούν να στηρίξουν τους πολίτες καταναλωτές.

Προϋπόθεση να είμαστε όλοι συσπειρωμένοι και βέβαιοι ότι προχωράμε για να φέρουμε την πρόοδο στην οικονομία και την κοινωνία. Διότι η ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης είναι πρόοδος και αυτό αποδεικνύεται από το ότι ο κλάδος είναι αναβαθμισμένος και  διευρυμένο σε προηγμένες χώρες.

Εμείς στην Ελλάδα, είμαστε μπροστά στην πρόσκληση να στηρίξουμε την πρόοδο αυτή.

Πιστεύω ότι πλέον είμαστε ώριμοι, έχουμε γνώση, έχουμε υποδομές και στελέχη σε όλα τα επίπεδα άξια για να μεταφέρουν τον κλάδο σε ένα καλύτερο επίπεδο.  Θέλουμε ιδιωτική ασφάλιση περήφανη, πρωταγωνιστική, με θέσεις εργασίας, με διεύρυνση εργασιών.

Η εποχή των λουκέτων και της ανεργίας είναι ένα θλιβερό παρελθόν.

Χαράσσουμε νέα πορεία, βέβαιοι για την νίκη μας η οποία δεν αφορά μόνο τον κλάδο αλλά και τους ανθρώπους της χώρας, και την επιχειρηματικότητα και την ποιότητα ζωής και την αναβάθμιση των θεσμών, των ιδεών, των αξιών.

Οι ασφαλιστές, αυτή τη φορά, μάχονται για να νικήσουν.

 

 

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics