Αλλαγές στη διαμεσολάβηση

Πρόσθετες διαδικαστικές και κανονιστικές ρυθμίσεις έρχονται να ωθήσουν τη διαμεσολάβηση σε μια αλματώδη αλλαγή λειτουργίας.

Πρόσθετες διαδικαστικές και κανονιστικές ρυθμίσεις έρχονται να ωθήσουν τη διαμεσολάβηση σε μια αλματώδη αλλαγή λειτουργίας. Η κοινοτική οδηγία IMD που καθορίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, επιτάσσει ραγδαίες αλλαγές.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2016 όλοι οι διαμεσολαβητές θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους.

Με την οδηγία που έχει στόχο την προστασία του καταναλωτή αλλά και την επικράτηση ομαλού ανταγωνισμού στην ασφαλιστική αγορά καθορίζονται:

  • αυστηρές απαιτήσεις στην πώληση επενδυτικών ασφαλιστικών προϊόντων
  • ειδικές διαδικασίες στην πώληση προϊόντων «πακέτο»
  • εντατική ενημέρωση των πελατών ακόμα και για την αμοιβή των διαμεσολαβούντων καθώς επίσης και για όλα όσα αφορούν το προϊόν
  • διευκόλυνση των διασυνοριακών δραστηριοτήτων
  • ρυθμίσεις για την απ’ ευθεία πώληση χωρίς ασφαλιστική διαμεσολάβηση και εξυπηρέτηση αυτών των πελατών.

Η ευρωπαϊκή πρόθεση είναι να δημιουργηθούν κοινά πρότυπα και ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για όλα τα κανάλια διανομής ασφαλιστικών προϊόντων, γεγονός που σηματοδοτεί και τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας της διαμεσολάβησης.

Ο σύγχρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής του 2017 θα υπάγεται σε ένα ευρωπαϊκό μητρώο διαμεσολαβητών, θα έχει όλα τα πιστοποιητικά που θα βεβαιώνουν την επάρκειά του να ασκεί το συγκεκριμένο επάγγελμα, δεν θα βρίσκεται σε συγκρούσεις συμφερόντων, θα έχει πλήρη διαφάνεια ως προς την αμοιβή του και θα μπορεί βασιζόμενος σε αρχές αξιοπιστίας – φερεγγυότητας – διαφάνειας να ασκεί το σημαντικό του επάγγελμα.

Να σημειωθεί ότι η επικαιροποίηση της οδηγίας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση IMD επέρχεται με μια επόμενη οδηγία, την IDD η οποία αφορά τη διάθεση των ασφαλιστικών προϊόντων. Μέσω αυτών των δύο οδηγιών αλλάζει και το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Απομένει λοιπόν περίπου ένας χρόνος προκειμένου να γίνουν οι δέουσες προσαρμογές στην ασφαλιστική αγορά. 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics