Ανοικτές «πληγές» στην επαναπιστοποίηση

Ανοικτά ζητήματα υπάρχουν ακόμα στο θέμα της επανεκπαίδευσης και επαναπιστοποίησης, και απασχολούν τους επαγγελματίες ασφαλιστές οι οποίοι ζητούν από την ΤτΕ να επανεξετάσει το πλαίσιο και να προχωρήσει είτε σε αλλαγές είτε σε διευκρινίσεις.

Του Γιάννη Βερμισσώ.


Ανοικτά ζητήματα υπάρχουν ακόμα στο θέμα της επανεκπαίδευσης και επαναπιστοποίησης, και απασχολούν τους επαγγελματίες ασφαλιστές  οι οποίοι ζητούν από την ΤτΕ να επανεξετάσει το πλαίσιο και να προχωρήσει είτε σε αλλαγές είτε σε διευκρινίσεις.  

Με το  θέμα της εκπαίδευσης  σχετίζεται και ένα ακόμα μείζον ζήτημα που αφορά τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών γραφείων των οποίων η παραμονή στο επάγγελμα «ακροβατεί» καθώς τα ετήσια κόστη για την επανεκπαίδευσή τους είναι ακόμη απροσδιόριστα και δεν έχουν αποσαφηνιστεί από την ΤτΕ.

Μιλώντας με την κ. Δήμητρα Λύχρου πρόεδρο της ΕΕΑΕ, και αφού ήδη στο insurance-eea έχουμε δημοσιεύσει σχετικές διευκρινίσεις από την ΤτΕ,  μας αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον τρία σημεία που απέχουν από το πνεύμα και το γράμμα της Πράξης της ΤτΕ και θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την εφαρμογή τους.

Τα σημεία αυτά που χρήζουν απάντησης αναδείχθηκαν και στο σχετικό πάνελ της 3η συνάντησης της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά  και είναι τα εξής:

1ο θέμα: Αφορά την δυνατότητα παροχής εκπαίδευσης από Ασφαλιστικές Εταιρείες στα προϊόντα τους.

Για το θέμα αυτό η κυρία Λύχρου επισημαίνει πώς το άρθρο 5 ( 1α), ορίζει ότι η επανεκπαίδευση θα αφορά τα γενικά χαρακτηριστικά προϊόντων αμιγώς ιδιωτικοασφαλιστικής φύσεως, και  τις επενδυτικές και άλλες επεκτάσεις τους για τον ασφαλιζόμενο – καταναλωτή. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται δηλαδή μία γενική επιμόρφωση επί αυτών των προϊόντων και όχι μία στενή προϊοντική εκπαίδευση. Άλλωστε σε ποιάς εταιρείας τα προϊόντα θα εκπαιδευτεί ο Ανεξάρτητος Πράκτορας, Μεσίτης κλπ, ώστε να θεωρείται πλήρως καταρτισμένος και να προωθεί προγράμματα και των άλλων Εταιρειών.

2ο θέμα: Αφορά στην δυνητική, -λένε οι διαμεσολαβούντες-  κατανομή των 75 ωρών κατά έτος.

Η απόφαση ορίζει ότι αυτές οι 75 ώρες θα πρέπει να κατανεμηθούν κατά το δυνατόν ισομερώς. Δε θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς για το 2015 ,  καθώς είναι ανέφικτο να περάσουν όλοι οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές 15 ώρες εκπαίδευσης (5 ώρες ανά ενότητα) στο εναπομένον  διάστημα των 2 μηνών. Συνεπώς ούτε χρόνος υπάρχει ούτε και επαρκή πιστοποιημένα κέντρα.

3ο θέμα: Αφορά στο τεστ κατανόησης.

Όπως τονίζει η κυρία Λύχρου, οι διαμεσολαβούντες είναι σαφείς και κατηγορηματικοί όλοι συμφωνούν με την δια βίου εκπαίδευση, αλλά θεωρούν απαράδεκτο να τίθεται εν αμφιβόλω κάθε 5ετία η παραμονή και η επαγγελματική συνέχεια του κάθε επαγγελματία. Σε κανένα επάγγελμα δεν υπάρχει αυτή η αίρεση, δεν ζητείται ούτε από την νέα Οδηγία περί Διαμεσολάβησης, και δεν υπήρχε ούτε στο αρχικό κείμενο που δόθηκε για τις παρατηρήσεις των φορέων του κλάδου. Ωστόσο όπως τονίζει η κυρία Λύχρου μπήκε όμως εμβόλιμα στο τελικό κείμενο, και αυτό δημιουργεί απορίες.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics