Παραμένουν υψηλά τα ποσοστά αφερεγγυότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα Atradius Payment Practices Barometer, στη Δυτική Ευρώπη κατά μέσο όρο το 37,6% της συνολικής αξίας των εισπρακτέων, προερχόμενο από επιχειρηματικές συναλλαγές, δεν πληρώθηκε εγκαίρως, με το 4,9% αυτού να παραμένει

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα Atradius Payment Practices Barometer, στη Δυτική Ευρώπη κατά μέσο όρο το 37,6% της συνολικής αξίας των εισπρακτέων, προερχόμενο από επιχειρηματικές συναλλαγές, δεν πληρώθηκε εγκαίρως, με το 4,9% αυτού να παραμένει ανεξόφλητο 90 μέρες μετά το ληξιπρόθεσμο των τιμολογίων.

Κατά μέσο όρο το 1,7% των τιμολογίων από επιχειρηματικές συναλλαγές των ερωτηθέντων είχαν διαγραφεί ως μη εισπράξιμα. Κατά συνέπεια, περίπου 35% της συνολικής αξίας των εισπρακτέων με καθυστέρηση πληρωμής άνω των 90 ημερών διαγράφηκαν ως μη εισπράξιμα. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία τονίζουν τη σημασία της διαχείρισης εισπρακτέων. Αναλυτικότερα, οι ερωτηθέντες από την Τουρκία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία αντιμετώπισαν τα περισσότερα προβλήματα με καθυστερημένες και ανείσπρακτες απαιτήσεις.  Οι ερωτηθέντες  δε από τη Δανία, τη Σουηδία, την Αυστρία και – προς θετική έκπληξη – και από την Ελλάδα φάνηκε να αντιμετωπίζουν τα λιγότερα προβλήματα όσον αφορά στην είσπραξη απαιτήσεων.


Η έρευνα της Atradius για τις πρακτικές πληρωμών μεταξύ των επιχειρήσεων διεξήχθη με τη συμμετοχή 3.000 εταιριών σε 14 χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Πέραν των πρακτικών πληρωμής, η έρευνα εξετάζει το διακύβευμα της κερδοφορίας, τις πρακτικές διαχείρισης πιστώσεων, καθώς και το μέσο όρο είσπραξης απαιτήσεων.

Ενώ ο κύριος λόγος για τις καθυστερήσεις πληρωμών είναι τα ανεπαρκή κεφάλαια (46,6% των συμμετεχόντων αναφορικά με την εγχώρια αγορά και 35,2% αναφορικά με πελάτες εξωτερικού), εγχώριοι και ξένοι αγοραστές συχνά χρησιμοποιούν την καθυστέρηση πληρωμής ως παρένθετη πηγή χρηματοδότησης. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται συχνότερα για εγχώριους πελάτες στη Γερμανία (50,3%) και πελάτες εξωτερικού στη Δανία (42,4%). Αφερεγγυότητα εγχώριου αγοραστή αναφέρθηκε από το 20,53% των ερωτηθέντων. Αναφορικά δε με  τις  καθυστερήσεις πληρωμών από εξαγωγές, από περίπου το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων  αναφέρθηκαν είτε πολύπλοκες διαδικασίες πληρωμής είτε αναποτελεσματικά τραπεζικά συστήματα.

Η κατανόηση του ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι για την καθυστέρηση πληρωμής και ο περιορισμός του κινδύνου έναντι περιστατικών αφερεγγυότητας ή ζημίας μπορούν να μειώσουν τις οικονομικές απώλειες. Τρεις στους πέντε ερωτηθέντες εφαρμόζουν μέτρα που μειώνουν τους κινδύνους που είναι συνυφασμένοι με την προσφορά εμπορικής πίστωσης προς επιχειρήσεις. Οι υπενθυμίσεις πληρωμής (46,2%) και ο έλεγχος της πιστοληπτικής ικανότητας των αγοραστών (43,3%) χρησιμοποιούνται συχνότερα από τους ερωτηθέντες.

Παρά τις προβλέψεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε πολλές χώρες, η μείωση της ζήτησης και η πτώση της ταμειακής ροής θεωρούνται από τους ερωτηθέντες οι μεγαλύτερες προκλήσεις τους όσον αφορά στην κερδοφορία του τρέχοντος έτους.  Η πτώση της ζήτησης αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στη Σουηδία, τη Δανία, την Τουρκία και την Αυστρία,  ενώ η διατήρηση της απαιτούμενης ταμειακής ροής ήταν η υψηλότερη ανησυχία στην Ελλάδα, την Αυστρία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία.  Κατά μέσο όρο η είσπραξη απαιτήσεων θεωρήθηκε μια μεγάλη πρόκληση για λιγότερο από το 25% των ερωτηθέντων, αλλά στις Κάτω Χώρες (33%) και τη Γερμανία (30%)  θεωρήθηκε αυτή  ως η μεγαλύτερη πρόκληση. Ως αποτέλεσμα αυτού, παρατηρείται υψηλή σχετικά χρήση εισπρακτικών εταιρειών στις εν λόγω χώρες, όπως επίσης και στη Σουηδία και τη Γαλλία.

Ο Chief Market Officer της Atradius, κ. Andreas TeschΟ Chief Market Officer της Atradius, κ. Andreas Tesch, σχολιάζει:

«Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είναι θεμιτό να συνεχίσουν να λειτουργούν με υψηλό επίπεδο επίγνωσης των κινδύνων, καθώς τα περιστατικά αφερεγγυότητας και οι πτωχεύσεις δεν είναι πολύ πιθανό να μειωθούν σημαντικά στο άμεσο μέλλον. Ενώ βλέπουμε τα περιστατικά αφερεγγυότητας να κινούνται προς μια θετική κατεύθυνση, η βελτίωση αναμένεται να είναι αργή όσον αφορά στις πτωχεύσεις στις αναπτυγμένες χώρες το 2014, με αυτές να παραμένουν 32% πάνω από τα συνολικά επίπεδα που σημειώθηκαν το 2007. Αναμένουμε βελτίωση σε ορισμένες βασικές αγορές, όπως η Ισπανία, η Ολλανδία, η Δανία και η Ιρλανδία. Για τις περισσότερες  δε αγορές, οι προβλέψεις μας για τα επίπεδα αφερεγγυότητας το 2014 αναφέρουν σταθεροποίησή τους και σε πολλές περιπτώσεις υψηλά επίπεδα. Το επίπεδο αφερεγγυότητας στην Ευρωζώνη, για παράδειγμα, είναι διπλάσιο από την περίοδο πριν από την κρίση, ενώ στις περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης κινείται 3 ½ φορές πιο πάνω.»

 

Η ολοκληρωμένη  έρευνα που επικεντρώνεται στα ευρήματα του 2014 Atradius Payment Practices Barometer for WesternEurope  είναι διαθέσιμη και στην ενότητα Εκδόσεις Συναλλακτική συμπεριφορά της ιστοσελίδας www.atradius.gr

 

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics