Πόσα πραγματικά είναι τα ασφαλισμένα οχήματα στην χώρα μας;

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΑΕΕ, που αφορούν στον αριθμό των ασφαλισμένων οχημάτων στην χώρα μας, την 31η Νοεμβρίου 2012 το πλήθος ανερχότανε σε 5.421.758 οχήματα

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΑΕΕ, που αφορούν στον αριθμό των ασφαλισμένων οχημάτων στην χώρα μας, την 31η Νοεμβρίου 2012 το πλήθος ανερχότανε σε 5.421.758 οχήματα έναντι 5.583.096 οχημάτων την 31η Δεκεμβρίου 2011 και 5.631.668 την 31η Δεκεμβρίου 2010. Καταγράφεται δηλαδή πτώση στο τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 2,89% και πτώση διετίας κατά 3,73%.

Σημειώνουμε ότι τα στοιχεία αναφέρονται στον Νοέμβριο του 2012 και συνεπώς δεν αποτυπώνονται, αφενός η απόσυρση οχημάτων που εκδηλώνεται μαζικά στο τέλος του κάθε χρόνου, που θα μείωνε ακόμα περισσότερο το πλήθος των ασφαλισμένων οχημάτων και αφετέρου η επιρροή του πρόσφατου νόμου περί ανασφάλιστων οχημάτων, που αντίθετα, θα αυξήσει τον αριθμό των ασφαλισμένων οχημάτων.

Σκοπός του άρθρου μας όμως δεν είναι ο σχολιασμός των μεταβολών αυτών ή των μεταφορών παραγωγών από εταιρεία σε εταιρεία και οι έντονες αυξομειώσεις που παρουσιάζονται (σε ποσοστά από αύξηση 103% έως μείωση 26% και σε πλήθος οχημάτων από αύξηση 80.456 οχημάτων έως μείωση 156.669 οχημάτων), αλλά ο σχολιασμός για μια ακόμα φορά του θέματος των ασφαλισμένων οχημάτων στις Εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ).

Συγκεκριμένα, τα ασφαλισμένα οχήματα στις εταιρείες αυτές δεν περιλαμβάνονται στα πιο πάνω στοιχεία και συνεπώς δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την συνολική μεταβολή (μείωση ή αύξηση) και το ποσοστό της μεταβολής στην ελληνική αγορά. Είναι γνωστό ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τριετία τα ασφαλισμένα οχήματα στις εταιρείες αυτές και δεν αποτελούν πλέον αμελητέο ποσοστό του συνόλου.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα παραγωγικά στοιχεία της ασφαλιστικής αγοράς που ανακοινώνονται τόσο από την ΕΑΕΕ όσο και από την ΔΕΙΑ. Όταν δηλαδή ανακοινώνεται μείωση παραγωγής και ιδίως στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων, η μείωση αυτή δεν αντανακλά την πραγματική παραγωγή ασφαλίστρων του πληθυσμού της χώρας μας, αλλά μόνο την παραγωγή των εγκατεστημένων στην Ελλάδα εταιρειών.

Ανεξάρτητα από τις προβλεπόμενες από τον νόμο υποχρεώσεις (έλεγχο από τις εποπτικές αρχές της χώρας εγκατάστασης κ.λπ.) θα έπρεπε να προβλέπεται η συλλογή και η δημοσιοποίηση των στοιχείων παραγωγής των εταιρειών ΕΠΥ για την ορθή αποτύπωση της ασφαλιστικής μας αγοράς, αλλά και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.

Για παράδειγμα, ένας καταναλωτής θα έπρεπε να είχε την δυνατότητα (για πολλούς λόγους) να γνωρίζει το μέγεθος στην ελληνική αγορά της εταιρείας στην οποία ασφαλίζεται ή πρόκειται να ασφαλισθεί. Η επίκληση του μεγέθους και των παραγωγικών ή οικονομικών στοιχείων των εταιρειών αυτών στην χώρα προέλευσής τους ή στο διεθνές επίπεδο, δεν αποτελεί συγκριτικό στοιχείο, αφού όταν αντίστοιχα ο καταναλωτής ανατρέχει στα επίσημα στοιχεία της ΔΕΙΑ ή της ΕΑΕΕ βλέπει τα παραγωγικά και οικονομικά στοιχεία π.χ. της Groupama, της Allianz ή της Generali στην ελληνική αγορά και όχι τα στοιχεία τους στην Γαλλία, στην Γερμανία ή στην Ιταλία αντίστοιχα ή στην διεθνή τους παρουσία.

Είναι βέβαιο ότι, τουλάχιστον τα παραγωγικά στοιχεία (ασφάλιστρα και πλήθος οχημάτων) των εταιρειών ΕΠΥ στην ελληνική αγορά υπάρχουν, συλλέγονται και επεξεργάζονται. Απλώς δεν ανακοινώνονται. Μήπως θα έπρεπε να αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία (πιθανότατα από συλλογικούς φορείς ή την Εποπτική Αρχή) για την υποχρέωση δημοσιοποίησής τους; Είναι άλλο πράγμα η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία περί εποπτείας, φορολογίας και ασφαλιστικής δραστηριότητας και άλλο πράγμα η μη ύπαρξη δυνατότητας στον καταναλωτή να δει επίσημα παραγωγικά στοιχεία. Η μη ύπαρξή τους άλλωστε δίνει και το δικαίωμα στον καθένα να επικαλείται όποια μεγέθη θέλει και ίσως να παραπλανάται ο καταναλωτής.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι παραπλανούνται σήμερα οι καταναλωτές από τις εταιρείες αυτές (που άλλωστε νομίμως δραστηριοποιούνται στην χώρα μας), αλλά υποχρέωση της πολιτείας είναι ο αποκλεισμός (ή η ελαχιστοποίηση) της δυνατότητας παραπλάνησης του καταναλωτή. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω της διαφάνειας των συναλλαγών και της δημοσιοποίησης επίσημων στοιχείων, που θα αποκλείουν την δυνατότητα επίκλησης αόριστων ή αναληθών στοιχείων από οποιονδήποτε.

© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics