Πόσο ακριβότερα χρεώνουν τις ασφαλιστικές τα ιδιωτικά νοσοκομεία και δεν “μαζεύονται” τα ασφάλιστρα στην Υγεία

του Γιάννη Βερμισσώ


Αδικαιολόγητες ανισορροπίες επικρατούν στις χρεώσεις της ιδιωτικής υγείας.  Κοστολογήσεις διαογκωμένες με τις οποίες εκτινάσσονται προϋπολογισμοί ασφαλιστικών εταιρειών -και οικογενειακοί- αυξάνονται αδιάκοπα τα ασφάλιστρα, η ιδιωτική Υγεία δεν μπορεί να αποκτηθεί από τον καθένα και οι ασφαλιστικές εταιρείες αδυνατούν να μεγαλώσουν την παρουσία τους στην αγορά. Πρόκειται για μια συνθήκη που είναι σε βάρος όλων και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη, ούτε των ίδιων των θεραπευτηρίων που καθορίζουν τις τιμές.
Τα στοιχεία για τιμολογήσεις διαφορετικών ταχυτήτων σε ιατρικές πράξεις που καταγράφονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, προβληματίζουν για το τι τελικώς συμβαίνει με την ιδιωτική υγεία, πόσο χρεώνει για τις υπηρεσίες, τι χρεώνει κατά περίπτωση και τελικά ποιος και τι πληρώνει; Και σαφώς επιβάλλεται η παρέμβαση αρμόδιων φορέων προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει και να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις.

Η διαφοροποίηση που υπάρχει στην χρέωση ιατρικών υπηρεσιών μεταξύ ιδιωτικών χρημάτων και χρημάτων που καταβάλλονται από ασφαλιστικές εταιρείες μοιάζει να είναι υπέρμετρα αυξημένη στην περίπτωση των εταιρειών.

Δηλαδή για παράδειγμα ενώ για το τέστε Covid19 λειτούργησε ο ανταγωνισμός και πλέον χρεώνεται σταδιακώς στα περίπου 70 ευρώ σε όλες τις ασφαλιστικές από την πλειονότητα των θεραπευτηρίων δεν συμβαίνει το ίδιο με τις άλλες ιατρικές πράξεις. Οι ασφαλιστικές χυνεχίζουν να τις πληρώνουν ακριβότερα από τους ιδιώτες μέχρι και διπλάσια.

Τι είναι αυτό που καθορίζει την διαφορετική τιμολόγηση και ποιοι παράγοντες αιτιολογούν την υπερχρέωση; Σαφώς και χρειάζεται διαφάνεια και διευκρινήσεις.

Η κατάσταση που έχει επικρατεί είναι ιδιαιτέρως ασφυκτική για τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες παρά τις “αποκλειστικές” συνεργασίες που έχουν με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τελικώς όχι μόνο δεν κερδίζουν από την “μαζικότητα” αλλά αντίθετα φαίνεται οτι πληρώνουν σε κάποιες περιπτώσεις πολύ υψηλότερα. Τα τεράστια κόστη επιβαρύνουν τα ασφάλιστρα και οδηγούν σε φυγή παλαιών πελατών και δυσκολία απόκτησης νέων.

Συνεπώς χρειάζεται και διαφάνεια, κάτι που σήμερα επιδιώχθηκε με την ανάρτηση τιμοκαταλόγων που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά πολυ περισσότερο χρειάζεται και η διασφάλιση ίσων χρεώσεων,  σε κάθε πελάτη.

Το σύστημα παραμένει στο απυρόβλητο και χρήζει επανπροσέγγιση πρωτίστως από την πολιτεία και ακολούθως από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.
© INSURANCE EEA 2024. All rights Reserved.
Designed by RDC Informatics